Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Work and Travel

Dobrodošli na ultimativnu stranicu “Sve što niste znali ili vam komšinica sa prvog sprata nije rekla” u vezi sa Radi i putuj programom, koji se kod nas jednostavno zove – Work and travel!

Negde ga još zovu i Summer Work and travel, negde program razmene džej 1 (J1), a negde Vas zovu drugari da pitaju koliko ste do sada zaradili?

Ako ste redovan student, niste na obnovljenoj godini studija, niste apsolvent, nemate obaveza, niti velikih planova za sledeće leto, molimo vas, nastavite da čitate.

Ako jeste na obnovljenoj godini, jeste apsolvent i ne živite u BiH, nažalost, ova stranica nije za vas.*

ŠTA JE WORK & TRAVEL PROGRAM
Ovaj program je fenomenalan ekonomski mehanizam pomoću koga se svakog leta (a za neke zemlje s one strane ekvatora i svake zime) nadoknađuje nedostatak radne snage u Americi tako što se studenti iz celog sveta privremeno angažuju na poslovima koji su sezonskog karaktera, a koje većina amerikanaca istih godišta ne žele da rade. Tako bi neki rekli.

Mi bi rekli da je to radni program za redovne studente akreditovanih studija, koji nisu na obnovljenoj godini i nisu apsolventi. Osim ako ne žive u BiH. Znamo, ponavljamo se, ali uprkos već napisanim uslovima za prijavu na program, svake godine dobijamo veliki broj istih pitanja:

 • Da li mogu da se prijavim na program ako sam na obnovljenoj godini?
 • Da li mogu da se prijavim na program ako sam apsolvent?

Na žalost, ne.
Osim ako ne dolazite iz BiH.

KOJE USLOVE MORAM DA ISPUNIM
Pored već navedenih uslova, trebate da zadovoljite i sledeće:

 • morate da imate do 28 godina,
 • da položite minimum 2 ispita u jednom semestru,
 • nivo znanja engleskog jezika taman za osnovnu komunikaciju.

KOLIKO KOŠTA PROGRAM
Work and travel je biznis, a kao i svaki drugi biznis, mora nešto da košta. Konkurencija na domaćem tržištu je velika, ali nije značajno uticala na visinu cene programa, jer tu visinu odlučuju drugi faktori.

Pisali smo i ranije, ali evo ponovićemo – niti najskuplja, niti najjeftinija cena programa nisu garant da će vaš posao, lokacija, pa na kraju krajeva i cela sezona biti dobar dil. Prosečna cena programa u punom aranžmanu agencije, dodajući na to i trošak za vizu, avio kartu i osiguranje, iznosi oko 1600 evra.

KO O MENI BRINE TAMO
Bez panike, niste prepušteni sami sebi! Pored vaših roditelja, drugara koji vas prate na Instagramu, rođaka od kojih ste pozajmili kintu, vašeg dečka ili devojke koje ste ostavili na “kratko”, po stupanju na Američko tlo, o vama se brine Sponzorska agencija.

Za sve buduće aktivnosti, pitanja i probleme, sponzorska agencija je tu da ih isprati i da vam pomogne. Ona je važna spona između vas i svih faktora koji utiču na vaš bezbedan, siguran i uspešan boravak u Americi.

DA LI MOGU DA OSTANEM LEGALNO DA RADIM POSLE ISTEKA RADNE VIZE
Da se razumemo – uz marljivi rad i trud, uloženo određeno vreme, gotovo sve što zamislite možete da ostvarite.

Ukratko – ne! Legalni načini da se ostane nakon isteka radne vize postoje, ali se ne preporučuju na zvaničnim stranicama Ambasade i ostalim relevatnim stranicama koje se bave pitanjima viza i regulisanja statusa boravka.

Nakon isteka radne vize, vaša viza “postaje” turistička, odnosno imate gratis 30 dana da proputujete, ako to niste uspeli da stignete tokom sezone.

ŠTA MI JE INAČE POTREBNO OD DOKUMENATA
Vrlo je jednostavno:

 • Obrazac DS-2019 koju izdaje sponzorska agencija
 • Validan pasoš
 • Popunjena onlajn forma DS-160
 • Fotografija koja ispunjava standarde za američku vizu (proveriti sa agencijom)
 • Dokaz da ste uplatili $140 za vizu
 • Ostali dokumenti koje Ambasada zahteva kako bi zaokružila sliku o vama.

I JOŠ SAMO JEDNO – GDE SE KOG ĐAVOLA PRIJAVLJUJEM NA PROGRAM
Na našem sajtu možete pronaći spisak agencija koje vam posredstvom Sponzorskih agencija pronalaze posao i smeštaj u Americi.

A ako nam baš ne verujete, uvek možete pogledati i proveriti na jedinom relevantnom mestu za to – sajtu Američke Ambasade za vašu zemlju.

ZA KRAJ – KOJA JE SVRHA PROGRAMA
Ovo je pre svega program “razmene”. Program razmene neguje globalno razumevanje kroz obrazovne i kulturne razmene. Od učesnika se očekuje da se vrate u svoju zemlju nakon završetka programa kako bi podelili svoje iskustvo.

 

*Kakva god da je vaša situacija sa fakultetom, proverite 2x pre nego što uplatite prvu ratu.