Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Zašto želim da idem na J1 program

0

U nedelju 7. februara, tačno u 12h, završila se kampanja koja je trajala skoro dve nedelje. Kampanju smo zatvorili za učešće, ali je ostala otvorena još nedelju dana za podršku onima koji su poslali svoje prijave prema pravilima za učešće.

Tema kampanje je bila “Zašto želim da idem na Work and travel program“, u kojoj smo hteli da čujemo razloge i motive naših studenata za odlazak. Istovremeno smo objavili da poklanjamo našim studentima nešto zauzvrat. Dogovor je pao da to budu simboličnih $100. Hajde da vidimo kako je protekla kampanja.

U Srbiji se svake godine na program prijavi oko 4000 studenata, od kojih negde do 2500 prođe viziranje. Među ovim brojevima, krije se negde četvrtina onih koji su već bili na programu, a sigurni smo da situaciju oko celokupne teme prati daleko više ljudi.

Na našu kampanju je direktno odgovorilo OSAM studenata. Ako se odlučimo da izaberemo samo one ljude koji prođu viziranje, znači njih 2500, osam dobijenih mejlova nije ni 1% od ukupnog broja ljudi koji odu na program! Međutim, nismo bili razočarani. Dobijeni mejlovi su zaista pravi mali biseri u okeanu različitih razloga koji se mogu pronaći po grupama i stranicama koje se bave Work and travel programom.

U nedelju 14. februara proglasili smo pobednika! Najviše lajkova na objavljen post je imala Kaća Babić i kampanju je završila sa preko 560 lajkova! Drugoplasirani Uroš Joksimović je Kaći bio “opasan” rival skoro nedelju dana i u nekoliko navrata je bilo prilično neizvesno 🙂

Već tokom kampanje smo se odlučili da još jednu osobu nagradimo za trud. Za izbor druge osobe odlučili smo se da koristimo sajt Random.org koji bi nasumice izbacio rezultat iz zadatih upita. Tako da smo već isti dan imali još jednog pobednika 🙂 Andrijanu Maksimović koja nam je poslala možda i najkreativniji mejl na zadatu temu.

U sledećim pasusima pročitajte šta su to naši studenti želeli i šta nam se dopalo…

ŠTA NAM SE SVIDELO

Svidelo nam se što Jelena želi da vikne “TOO BREEE!!!” i da se druži na plaži uz zvuk gitare i dobro pivo:

Kroz program bi upoznala sebe, videla kolike su moje mogućnosti da živim sama, daleko od kuće, roditelja i njihove pomoći. Sigurna sam da ću se vratiti jača nego što jesam i da ću uz ovaj program naučiti da pomeram granice.

Miloš je jednu work and travel sezonu iza sebe video kao pomeranje granica i za njega program predstavlja:

najpre upoznavanje sa samim sobom, svojim mogućnostima, sposobnostima i pomeranje sopstvenih granica. U proteklih par godina sam slušao o raznoraznim iskustvima, te reših da se oprobam i na tom polju, bez preterane doze straha. Za mene to predstavlja i upoznavanje americkog načina zivota, njihove kulture, mesto gde se očigledno cene neke druge vrednosti, iskustvo koje pruža priliku da dosegneš do svojih krajnjih limita, da dokažeš sebi da zapravo možeš biti ne samo sposoban i potpuno nezavistan, već i jako motivisan.

Uroš je takođe bio na programu i već je priču video kao izazov i veliko iskustvo. Ove godine bi voleo:

da odem i posetim mnoge prijatelje koje sam stekao prosle godine i da jos jednom potvrdim da je Las Vegas ubedljivo najbolji grad! 🙂

where-after-work-and-travel

Petar, sa kojim ćemo se sigurno družiti jako dugo (budite strpljivi i saznaćete), kaže da je njegov najveći motiv za prijavu na program putovanje po Americi i taj osećaj slobode, odnosno prilika:

da svojim radom obezbedim sebi mogućnost da radim šta hoću(ništa nemoralno) i obiđem sva mesta o kojima sam maštao, a koja verovatno nikada ne bih mogao da vidim da sam išao standardnom životnom rutinom – završi faks, nađi posao, odvajaj 50 evra od plate, pa posle 5 godina štekanja, biće ti žao da spiskaš taj novac na kratko putovanje po Kaliforniji.

Nikola je započeo svoje razloge sa “Da li znate

onaj osecaj kada vam drustvo priredi oprostajnu zurku, jer znaju da cete imati nezaboravno leto i da vas nece videti 4 meseca. Kada letite iznad Islanda u junu, a kod njih jos sneg.. Kada stojite na vrhu “Velike jabuke”, a pogled “muy bueno”. Dodjete na odabrani posao i shvatite da radite na najluksuznijem i najlepsem mestu koje ste videli, a pritom dobijete toliko krofni da mislite da ih nikada necete pojesti (lose mislite)..  Kada vam drustvo iz Srbije posalje poruku da im je leto kao i svako drugo, a vi se provodite najbolje u zivotu sa ljudima koje ste tek upoznali.

view-from-the-top

Predrag je o programu maštao još od srednje škole, a jedva čeka ono najbolje na kraju:

plaže iz snova, beach parties, poglede sa nebodera i osećaj da sam na krovu sveta, gužvu u srcu Menhetna, zezanje sa slučajnim prolaznicima odnosno primenjivanje raznih prank-ova koje svakodnevno gledam, vetar u kosi u iznajmljenom kabrioletu, kockanje u Las Vegasu, udar adrenalina u najizazovnijim zabavnim parkovima, skok sa padobranom i još milionih ludih stvari…

Kaća, pobednik naše kampanje, po prvi put ide na program i njena želja je da:

“osetim” i iskusim američki način života i kulturu sasvim drugačiju od one u kojoj živim.

Work and Travel program mi pruža mogućnost da postanem još nezavisnija i samostalnija u svakom pogledu.

najlepše reči koje nam stižu od Andrijane su pravi način završimo tekst:

Razmisli sam,
Amerika vise nije nedostizan san.

Ulozi malo para,
Pusti da ti leto bude “bara”.

Radi I putuj, stvaraj, zeli, voli, moli
ne kazem da nece da te boli,
al’ posle 4 meseca borbe,rada, I truda
ima da te ima svuda…

Hawaji il majami , mozda I bahami , kokteli ne plazi
svega si zeljan, sve I trazi  smile emoticon

Pa rodbina kad kaze uspeo moj mali,
kupi mami,tati,seki,bati, baki ,deki sve sto im fali,

Uzivaj u zivotu, budi hrabar I smeo,
BUDI NA MESTIMA NA KOJIM SI UVEK HTEO!

adrijana-why-work-travel

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu