Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Vodič kroz lifeguarding – treći deo

0

Treći deo iz serije tekstova o lifeguardingu – sveobuhvatnog vodiča kroz ovaj nepopularan posao na Work and travel programu. Ako niste pročitali prvi i drugi deo, to možete uraditi sada, pa se vratite ovde kasnije.
Ili ne morate 🙂

___________

ŠTA JE LIFEGUARDING

Lifeguarding nije Baywatch! Posao koji budete radili neće biti na plaži, nećete voziti žutog džipa, nećete polu-goli šetati po ceo dan okolo i u slou-moušnu trčati i skakati na glavu da bi spasili nekoga.

lifeguarding-not

Lifeguarding takođe nije ni blejanje na bazenu, ležanje i spavanje na stolicama, korišćenje telefona, gluvarenje po društvenim mrežama, ćaskanje i flertovanje sa privlačnim posetiocima bazena dok ste leđima okrenuti istom, a u njemu imate ljude. Mislim, i jeste, ako vas supervizor ili menadžer naselja u kojem radite ne uhvati. Ili fotografiše. Svakako je vid ponašanja koje spada u kategoriju – neodgovorno!

Posao spasioca treba da bude organizovan tako da sve aktivnosti koje se tiču bazena i ljudi koji na isti dolaze, vode njihovoj bezbednosti i sigurnosti! Briga o nečijem životu je najvažnija stvar i sa sobom nosi veliku odgovornost.

Moj menadžer je nakon jednog incidenta sa pozitivnim ishodom, rekao jako zanimljivu rečenicu: “za mene dobar spasilac nije onaj koji skače u vodu da bi spasio nekoga, već onaj koji uspe da postavi stvari tako da do toga ne dođe!”.

Da biste bili dobar spasilac, ne treba puno truda da uložite. Sve zavisi od vas i od toga kako se postavite na početku sezone. Pod pretpostavkom da radite na jednom ili dva bazena.

Dobra stvar sa amerikancima je da oni poštuju najpre pravila, a onda i vas. U vama vide osobu koja je tu da vodi računa o njima, i to je vaš najveći adut kada god izbije neki problem. A problemi izbijaju! Uvek ima onih koji hoće da se igraju drugačije. To se posebno odnosi na decu – ona vole da se igraju. Česta rečenica koju sam čuo od spasilaca je da “kada vide kako se deca ponašaju, požele da ih nemaju!”. Tu morate da budete strogi, da uspostavite disciplinu, i verujte mi, u 99% slučajeva ćete imati “easy going day”.

Biti strog ne znači biti grub. Jedna od prvih stvari koju naučite na svom bazenu je da pogledate gde se nalaze pravila. Pri izbijanju i najmanjeg problema, uvek možete da pokažete na tablu. Ne postoji čovek na bazenu koji će vam okrenuti glavu ako uz pristojan ton i ponašanje ukažete na to gde pravi grešku.

Za sve ostale koji nastavljaju da prave probleme, postoje načini kako da se ti problemi reše – udaljavanje sa bazena, prijava menadžmentu propertija, dobijanje zabrane ulaska na bazen ukoliko se nedolično ponašanje i nakon svega toga nastavi. Spasilac je na bazenu najveći autoritet! Imajte to na umu i nemojte to nikad da zloupotrebite.

KAKO IZGLEDA OBUKA ZA SPASIOCA PROČITAJTE OVDE

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu