Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Vodič kroz lifeguarding – četvrti deo

0

Četvrti deo iz serije tekstova o poslu lifeguardinga – sveobuhvatnog vodiča kroz ovaj nepopularan posao na Work and travel programu. Ako niste pročitali prethodne delove, to možete uraditi i kasnije 😉

___________

“Jel umete da plivate? Umete? Onda nemate šta da brinete!”. To su bile prve reči koje sam čuo od tada već establiranih članova kompanije sa ovih prostora. Prilično ohrabrujuće, zar ne? I jednostavno?

Obuka je najveća prepreka koju zainteresovano lice treba da prođe. Sastoji se od teorijskog i praktičnog dela.

Nakon završene obuke za spasioca, budući spasilac bi trebao da zna kako da reaguje u iznenadnim situacijama u i van bazena, kao što su: davljenje, gubitak svesti, srčani udar i dr. Obuka se radi prema standardima Američkog Crvenog Krsta, i kada ovu obuku prođete, vi možete da se zaposlite bilo gde kao spasilac u Americi sa njihovim sertifikatom.

PHOTO BY OUR READERS

PHOTO BY OUR STUDENT

Najveći problem, tj. nedostatak same obuke, koja se radi u zemljama odakle spasioci dolaze, ogleda se u sledećem:

  • između dana kada je student prošao obuku i položio za spasioca do dana kada počinje da radi, može da prođe i do dva meseca!

U ta dva meseca studenti su preokupirani pripremama za odlazak, studijama, druženjima, i savršeno je normalno da se ono naučeno – zaboravi.

Kompanije su ovaj problem rešile tako što su zadužile supervizore i takozvane Sejfti Instructor-e da posvete dodatno vreme spasiocima ne bi li im osvežili znanje, ulili sigurnost, i ojačali samopouzdanje za slučaj da nastane neka iznenadna situacija. (Fotografija sa jedne od redovnih obuka tokom sezone, avgust mesec)

lifeguard-training

LIFEGUARD TRAINING | PHOTO BY SLOBODAN R.

Tu tek isplivavaju i javljaju se novi problemi – neodgovornost trenera u pojedinim zemljama i frustracije supervizora koje nastaju zbog pritisaka njihovih menadžera i nagomilavanja dodatnih obaveza.

Treneri u pojedinim zemljama znaju da će se svejedno vama, budućim spasiocima, baviti supervizori i Sejfti Instruktori. Iz tog razloga, na obukama se radi samo ono što je norma (ako i toliko), uz tek nešto malo pominjanja šta ćete još raditi pored “skeniranja u i oko bazena” i odlazaka na pauzu.

To je ogroman propust jer na početku sezone, koja se poklapa sa praznikom Memorial Day, veliki broj Amerikanaca izlazi na bazene i od spasioca se očekuje da drže pod kontrolom euforiju koja prati taj i naredne dane. Mnogim spasiocima koji ni ne stignu da srede utiske o dolasku, razmisle o obavezama koje imaju prema sponzoru i sl., treba na sve to reći da se od njih očekuje da nakon dodatne obuke, već od sledećeg dana, isti taj bazen vakumiraju, proveravaju hemikalije, i ako postoje neke specifičnosti vezane za konkretan bazen, da na to obrate pažnju.

Da je sve idealno, kako obično nije, ovo ne bi bilo toliko strašno.

Pošto smo zaključili da SVE nije idealno, ovakav početak nažalost kod spasioca može da izazove pometnju, strah i nemir. Morate biti spremni na to.

Pitanja? Slobodno postavljajte u komentarima 🙂

REZIME SVIH TEKSTOVA PROČITAJTE U PETOM DELU!

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu