Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Stvari koje možete uraditi po dolasku

0

Ako je ovo vaš prvi dolazak u Ameriku, uslediće određene formalnosti koje morate obaviti pre nego što bilo šta započnete. Čak i ako je ovo vaš drugi, ili treći dolazak, priča je uglavnom ista: potpisivanje ugovora sa poslodavcem, smeštanje u apartmane, stanove i sl.
Iz tog razloga, probajte da ispratite sledeću listu, jer smo sigurni da će vam pružiti određenu sigurnost i makar malo umanjiti tremu pred skorašnji polazak (ako ste već tamo – nadamo se da će vam dobro doći).
Nikako, ali nikako ne idite u krevet čim dođete (ako je dolazak pao u jutro ili podne). Ako uspete da izdržite do kraja dana i legnete u vreme kada biste inače i kod kuće, velike su šanse da ćete se odmah navići na vremensku razliku.

Prijava američkom sponzoru. Potražite internet odmah po dolasku i javite se sponzorskoj agenciji da ste stigli. Ako niste sigurni koju adresu da navedete, navedite adresu poslodavca iz ugovora koji ste poneli sa vama iz Srbije (ili druge zemlje regiona).

Prijava za SSN. Nakon što ste sa poslodavcem potpisali ugovor, prijavili se sponzorskoj agenciji, i udobno smestili, red je da potražite najbližu SSN kancelariju (https://secure.ssa.gov/apps6z/FOLO/fo001.jsp lokator). Postoje varijante u kojima se pominje vađenje SSN-a odmah po dolasku, u kancelarijama koje pripadaju državi u kojoj nećete živeti, međutim najsigurnije je da aplicirate u mestu gde ćete provesti naredni period. Očekivano vreme pristizanja SSN-a je u proseku od dve do tri nedelje.

Otvaranje računa u banci. Korak koji zavisi od prethodnog, jer je otvaranje računa praktično nemoguće bez SSN-a. Tražite da vam otvore studentski račun, za koji nećete plaćati mesečnu naknadu. Insistirajte čak i ako vam kažu da ne postoji takva vrsta računa, iz razloga što mnogi službenici nisu upoznati sa “Radi i putuj” programom, odnosno sa time da studenti iz drugih zemalja dolaze u Ameriku radi posla i da imaju pravo na otvaranje računa. Verovatno će vam trebati i ugovor koji ste potpisali sa poslodavcem, kao i pasoš.

Potražite besplatan WiFi. Ukoliko već nemate WiFi u mestu gde ste smešteni, a plaćanje posebnog paketa preko nekog od Američkih operatera je previsoka stavka u budžetu, potražite u vašem mestu gde ima besplatnog WiFi-a. Svako mesto u Americi ima biblioteku u kojoj je (barem tako kažu) internet besplatan. Po istom principu, trebalo bi i svaki McDonalds, Burger King, Wendys i sl. da imaju. Možete da zamolite vašeg komšiju koji ima zaštićen WiFi, tehnikom treptanja, tužnog pogleda i tipske rečenice: “Ionako sam ceo dan na poslu, treba mi samo da proverim poštu, eventualno pogledam šta ima interesantno u blizini”. To bi, sa druge strane, mogao da bude i interesantan povod za, kako ga Amerikanci zovu, “small talk”, pa možda uletite u neko prijateljstvo i druženje sa njima.

Potražite dodatni posao. Restorani, barovi, lanci brze hrane, dragstori, marketi, magacini, golf klubovi… U principu, ne postoji gradić koji nema neki od navedenih mesta/objekata. Proverite koje će vam biti radno vreme na prvom poslu, da li ćete i kada imati slobodne dane, te prema tome aplicirati kod gore navedenih. Budite dosadni, budite uporni! Ostavite vaš mejl i/ili broj telefona, obilazite ih svaki drugi, treći dan. Raspitajte se za mogućnost da pare dobijate na ruke.

Pišite. Vaša iskustva, vaše utiske, razmišljanja, probleme, zapažanja, ideje. Rukom ili tastaturom, nebitno je. Pišite o ljudima koje ste upoznali, njihova imena, njihove predloge gde provoditi vreme van posla, šta videti, šta probati. Najvažnije – pratite koliko radite, na kojem mestu/mestima i koliko zarađujete! 10 do 15 minuta pisanja svakoga dana, neće vam oduzeti mnogo slobodnog vremena. Jednoga dana kada budete otvorili vaš dnevnik, prisetićete se gde ste bili, šta ste radili. Možda sutra neku od ideja iskoristite za pokretanje sopstvenog posla. Takođe, svako iskustvo koje podelite sa drugima, nekome može mnogo značiti.

Ne pravite haos. Organizujte stvari kao da već sutra možete da napustite vaše mesto. U danima pred kraj programa, a početak putovanja ili povratka, uštedećete sebi i vreme i prostor ako ne budete aljkavi. Da ne pričamo o tome kako ćete umanjiti mogućnost da dođe do sukoba, svađe. Isto važi i za kupatilo, kuhinju. Ponašajte se onako kako biste se ponašali kod kuće, ako ne i bolje.

Šetajte. Upoznajte vaše mesto. Pronađite markete. Pronađite dragstore pića. Pokupite flajere sa kuponima, ako ih imaju. Još jednom ćemo ponoviti – tražite priliku za dodatni posao.

Čitajte lokalnu štampu. Slušajte lokalne radio stanice. Pored toga što predstavljaju izvrstan izvor reči i frazeologije iz engleskog, usput ćete pokupiti zanimljivosti o mestu u kojem živite, predloge gde bi mogli da provodete slobodno vreme, i sl.

Zabava. Nije i ne treba da bude sve samo posao. Svi mi imamo različite motive zbog kojih odlazimo u Ameriku, ali posao i velika zarada ne bi trebali da budu prioritet. Ideja programa “Radi i putuj” je upoznavanje sa načinom života u Americi, što svakako ne podrazumeva danonoćni rad. Takođe, upoznavanje sa ljudima koji tamo žive, pored prilike za vežbanje razgovora na engleskom, može dovesti do konkretnijih druženja – zajednički izlasci, izleti, roštiljanje. Zato, javljajte se komšijama, pokrećite razgovore, pitajte da vam predlože mesta za izlaske, i dr. Ako vam nije do toga, uzmite neke društvene igre (karte, ne ljuti se čoveče, i sl.) i uz karton piva i čipsa, zabava sa društvom ne može da bude loša.

I za sam kraj teksta, jedna preporuka – bilo bi idealno kada biste mogli da se opustite i prepustite životu u Americi. To znači da zaboravite na neke rutine koje ste radili u Srbiji, a jedna od njih je sigurno čitanje novina preko interneta. Okružite se pozitivnim ljudima i uživajte!


Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu