Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Šta raditi u Vašingtonu

0

Washington, DCDanas ćemo prošetati glavnim gradom Amerike. Kao što znate, Vašington je dom predsednika zemlje, sedište odbrambrenih snaga i mesto koje su obeležili znajačni događaji iz Američke istorije. Verovatno niste znali da je Vašington izgrađen na močvarnom području, ali sve o tome zašto je baš tu podignut grad i ostalim “misticizovanim” delovima Američke istorije, pročitajte u knjizi Dena Brauna “Izgubljeni simbol”. Sada je važno da znate da Vam nije potrebno mnogo truda da se snađete, jer se sve znamenitosti nalaze relativno blizu jedna drugoj. Ako planirate samo obilazak, ne treba vam više od dva dana.

1. Dolazak.
Ako dolazite autobusom (Greyhound verovatno), stanica se nalazi blizu Union Station, glavne železničke stanice (pogledajte na mapi).
Ako dolazite avionom, potražite adrese aerodroma koje smo objavili u tekstu Priprema za putovanje po Americi, a odatle detaljna upustva kako od/do aerodroma. Ako vas pak mrzi da otvarate nove linkove, onda se raspitajte na aerodromu, ili potražite neki shuttle bus ili javni prevoz koji će vas odvesti do lokacija odakle dalje možete metroom ili peške.

2. Mapa grada sa lokacijama koje možete posetiti.

3. National Mall. Ovo mesto je odlična početna tačka za svakoga ko se prvi put nađe u gradu iz jednog jedinog razloga – 80% atrakcija se nalazi ovde. U pitanju je parče, ili bolje, pojas zelenila koji se prostire između Kapitola i Spomenika Vašingtonu. U istoj ravni, a na samom kraju uz obalu reke, nalazi se Lincoln Memorial. Park je otvoren 24h. Od značajnijih muzeja i spomenika koji se nalaze ovde, izdvajamo pomenute Lincoln Memorial i Washington Monument, Smithsonian Castle, National Museum of American History, National Gallery of Art, i naravno US Capitol.

Na sledećoj adresi možete preuzeti aplikaciju “National Mall app” za vaše mobilne telefone. Podržani su Android i iOS (iPhone).

4. Washington Monument. Ustvari, u pitanju je svima poznat obelisk. Da li ste znali da na njegovom vrhu piše “Laus Deo”? U prevodu: “Slavljen Gospod”. Ulazak u krug spomenika je trenutno onemogućen zbog radova.

5. Union Station. Glavna železnička stanica, koja se nalazi nedaleko od Kapitola. Zanimljivost u vezi nje je da je jedno vreme bila poprično zapuštena, pogotovu tokom ekspanzije avio saobraćaja, kada je broj putnika na stanici značajno opao. 1988. je stanica kompletno renovirana i sada pored pružanja usluga putnicima, predstvlja popularno mesto za šoping i klopu.

6. The White House. Bela kuća je rezidencija svih Američkih predsednika od Džona Adamsa, koji se uselio 1800. u tada nedovršenu kuću, do danas. 1812. godine je pretrpela oštećenja za vreme Američkih sukoba sa Britancima. Više puta je proširivana, znajačno menjajući njen prvobitni izgled. Možda najpoznatija po kancelariji, koja se zove Oval Office, i koja važi za centar skandala “Levinski”.

Probajte pivo koje se pravi u Beloj kući: http://youtu.be/dygQrX8FI3Q

7. “The American people don’t believe anything until they see it on television”, Richard M. Nixon
Newseum je super mesto za one koji žele da vide kako su se mediji razvijali kroz istoriju. Ima i nekih postavki sa naših prostora. Preporuka, i pored nešto više cene za ulazak – $20.

8. Izlasci. Georgetown je jedan od najstarijih krajeva u Vašingtonu. Ovo je mesto broj 1 ako poželite da izađete negde uveče i da se provedete. Poprilično je živo i uvek se nešto dešava. Jedna od atrakcija u okviru ovog dela grada je i C & O Canal.

9. Chesapeake and Ohio Canal (C & O Canal). Na skoro 4km severo-zapadno od Vašington Spomenika, uz obalu reke Potomak, nalazi se 184 milje dugačak kanal, izgrađen sredinom 19. veka. 70-ih godina prošlog veka, Američka vlada ga uređuje, i pretvara u park. Od aktivnosti kojima možete da se bavite, pored šetnje ili vožnje bicikla, imate mogućnost i vožnje kanalom replikom brodića iz ranijih perioda.

10. Arlington National Cemetery. Verovali ili ne, ali kada pređete reku, vi se ne nalazite samo u drugom gradu, već i u drugoj državi. Kao lokacija koju mnogi preporučuju za obilazak, ubraja se i Nacionalno groblje u Arlingtonu. Sam grad turistima najviše pruža, u smislu stvari za videti, uz obalu reke Potomak. Nedaleko od groblja se nalazi i čuveni spomenik Iwo Jima, nastao po uzoru na fotografiju iz Drugog Svetskog rata, kada su Američke snage porazile Japance u borbi za dva ostrva u Pacifiku, Ajvo Džima.

11. Obilasci. Na nekoliko lokacija u gradu postoje “stanice” na kojima su parkirani bicikli. Veoma lako možete da ih iznajmite, vozite se, a potom ih ostavite na bilo kojoj sledećoj stanici, za to predviđenoj. Koncept je relativno nov, i zove se Capital Bikeshare.

12. Srpska kuhinja u Vašingtonu, izvor B92.

13. I za kraj, Oficijalna stranica Turističke organizacije Vašingtona piše za Vas 100 stvari koje možete raditi besplatno u Vašingtonu.

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu