Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Šta raditi u Njujorku

0

i_love_new_york_by_dino44-d4a2t5i

Mesto odakle sve počinje, i mesto gde se sve završava. Mnogima od Vas. Hajde da zajedno “prošetamo” gradom. Prva stvar koju po dolasku možete da uradite je da se raspitate gde možete da dobijete mapu grada i metro linija. Ostalo je lako.

BUDITE U TOKU

Oficijalna stranica dešavanja u Njujorku: NYC GO.

NYC_Tourism_Campaign

POGLED SA VISINE

Imate izbor između dve najatraktivnije lokacije: Empire State Building i Rockefeller Center. Rokfeler Centar, koji se još zove i Top of the Rock, prema mišljenju autora je mnogo bolji izbor, jer Vam se pruža pogled na ceo Central Park. Sa druge strane, Empajer Stejt Bilding navodno nudi mogućnost doplate za 102. sprat, gde je manja gužva, a atmosfera “intimnija”. Preporuka je da dođete pred zalazak sunca, jer tako možete da vidite kako grad izgleda u oba doba dana. Karte kupite preko interneta, pre svega, da izbegnete gužve na blagajnama kod ulaza.

topoftherock

PARKOVI

Central Park ima dva velika i tri manja jezera, kao i mnogo spomenika. Pronađite plan parka i izdvojite par sati. Bryant Park je takođe lep i nalazi se u samom srcu Menhetna. Imate i Riverside park, odakle se pruža divan pogled prema Nju Džerziju. Washington Square Park je takođe zanimljiv za šetnju i nalazi se blizu popularnog Greenwich Village-a. Jako lep je i Brooklyn Bridge Park koji se nalazi u Bruklinu i do kojeg dolazite prelaskom istoimenog mosta. Odatle je možda najlepši pogled na takozvani Manhattan Skyline, odnosno liniju oblakodera.

Još jedan lep pogled na oblakodere je sa broda koji vozi do Statue of Liberty, odnosno kipa Slobode na putu za Liberty Island. Karte za brod možete kupiti na ovoj adresi: http://www.statuecruises.com/. Polasci su u blizini Battery Park-a, na najjužnijoj tački Menhetna. Povedite računa o vremenu, s obzirom da će od 4. septembra poslednji brodovi  polaziti u 17h sa ostrva prema gradu!

Screen Shot 2014-12-29 at 3.35.56 PM

LOKACIJE PO GRADU

Najpoznatiji je Times Square, a njemu blizu Port Authority Bus Terminal i pomenuti Bryant Park. Takođe i Grand Central Terminal, mesto čestih filmskih scena, zatim Columbus Circle, blizu kojeg se nalazi i jedan od ulaza u Central Park. Greenwich Village, Hells Kitchen, Wall Street, Chinatown, Little Italy, Tribeca, SOHO (SOuth of HOuston Street), su samo neka od zvučnijih lokacija po Menhetnu koja znamo iz filmova i serija.

Kada već pominjemo filmove i serije, upitom u pretraživačima: “location where /movie or sitcom title/ was filmed”, dobićete brdo sajtova sa adresama i fotografijama zgrada, kafića, pekara i sl. Ubedljivo najviše upita se postavlja za serije Sex and the City i Friends. Od skoro je sve veća zainteresovanost za lokacije iz serija Gossip Girl i Mad Men, zahvaljujući popularnosti istih.

SexAndTheCity_CNT_21apr10_rex_b

MOSTOVI

Ponavljajte brzo: “Blok brate, Bruklin brate, blok je brate zakon, kakav brate, Bruklin brate, blok je brate zakon”. Šalu na stranu, najpoznatiji i najposećeniji most je Brooklyn Bridge. Postoji staza za pešake i staza za bicikliste, ali je toliko ljudi na njima da se svi kreću kako mogu i žele. Imate blizu i Manhattan Bridge, koji ima zanimljiv prilaz.

brooklyn_bridge_540_0

MUZEJI

Sumnjamo da će vam od svega što možete da posetite u Njujorku muzeji biti prioritet, međutim, budite sigurni da se neke od najlepših svetskih postavki nalaze upravo u ovom gradu. Pred Vama je veliki izbor, vodite se zato vašim interesovanjima. Najpoznatiji su Guggenheim, Metropolitan Museum of Art, American Museum of Natural History i Museum of Modern Art. Na sledećoj adresi možete pronaći spisak onih muzeja kod kojih je ulaz besplatan. Primetićete da su neki otvoreni svaki dan za dž, a neki vikendom. A na ovoj adresi pogledajte kada je koji muzej besplatan po danima/satima .

guggenheim-museum

TRAGOVI BALKANA

Na Menhetnu postoji barem 10 mesta na kojima možete klopati hranu sa naših prostora. Među poznatijima su  “Đerdan”, “Kafana”, “Saro”. Ćevapi i burek. Taman kada vam bude preko glave Američke hrane. Ako ste zainteresovani za ostala mesta, guglajte: “Balkan cuisine in New York”.

dt.common.streams.StreamServer.cls

Na Menhetnu takođe postoji i Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava koja se nalazi blizu Broadway ulice, a nedaleko od Penn Station. Proverite tačnu lokaciju u datom linku.

NY-BP970_SACRED_G_20120501165932

THE HIGH LINE PARK

The High Line, koji mnogi nazivaju parkom na nebu, namerno izdvajamo od ostalih jer nastao relativno skoro. Ono što nas je posebno oduševilo u vezi sa ovim parkom je što je nastao na staroj metro liniji koja je išla iznad zemlje, i koja je bila predviđena za rušenje, s obzirom da je odavno bila ugušena za saobraćaj. Međutim, zahvaljujući zalaganjem pojedinaca, te na kraju pokretanjem jake građanske inicijative, metro linija je sačuvana, pretvorena u park i sada predstavlja jednu od top lokacija o kojoj se dosta govori u poslednje vreme.

High-Line-Park-5

9/11 MEMORIAL

9/11 Memorial. Posetite spomenik koji je nastao na mestu gde su nekada bile Kule Bliznakinje, nekadašnji simbol Njujorka. Kada ste već tamo, bacite pogled dokle su stigli sa novim Svetskim trgovinskim centrom. Očekuje se da bude otvoren krajem 2013., ili početkom 2014. godine. Već sada je ponovo nadmašio Empire State Building u visini.

dreher south pool night 001

PLAŽE

Među najpoznatijima je Coney Island, koja se nalazi u Bruklinu. Možda jedna od retkih plaža u Americi koja je bogata sadržajima i aktivnostima. Na sledećoj adresi pogledajte još nekoliko predloga, ako niste sigurni, pretražite sami upitom u pretraživačima: “Beaches near NYC”. Web adresa: http://offmetro.com/ny/2009/07/14/beaches-near-nyc-without-a-car/

Beach Sunset - Coney Island - Brooklyn - New York City-XL

ZABAVNI PARKOVI

Six Flags. Nije na Menhetnu, ali se putuje oko 1 i po vremena i nalazi se na nekih 70 milja udaljenosti od Menhetna, u državi Nju Džersi. Pokupite prospekte na aerodromu, autobuskim stanicama, eventualno u hotelu ili hostelu, ukoliko budete tamo noćili. Trebalo bi da bude detaljno objašnjeno kako da dođete do parka. I naravno, kada saznate kako, karte obavezno kupite preko interneta, jer su jeftinije nego one na blagajnama.

EP-130829937

*First image has been taken from this address: Deviantart by Dino44

ps. Pratite i našu Facebook stranicu kako bi svojoj listi mogli da dodate još neke zanimljivosti 😉

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu