Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Šta raditi u Los Angeles-u

0

LA_from_the_air“So you want to come to Hollywood, act like a big shot… without actually doing anything? [smiles]You’ll fit right in!” John Chambers, lik iz filma Argo.

Prva asocijacija na eLeJ je Holivud – masovna industrija zabave. Filmovi, serije, rialiti, muzika, porno, preskupe i ogromne kuće na okolnim, neinspirativnim brdima.. Zvuči kao sredina u kojoj bi samo foliranti mogli da prođu. Znači, savršeno mesto za Srbe.

Šalu na stranu, LA je grad sa skoro idealnom klimom i savršenom lokacijom gde na svega pola sata vi možete od mora da stignete na planinu. Samo ima jedna mala začkoljica – biće vam potreban auto! Ne paničite! Rent-a-car je prilično povoljan. Priče o dovoljnom broju godina i kreditnim karticama su besmislene. Probali suprotno – radi!

Kako bi izbegli da vas promoteri svakičas zaskakuju i nude kojekakve izlete i ture, obucite se najležernije moguće i sklonite fotoaparat. Neka vam i frizura bude neobavezna. Kao da ste tek ustali. Pomisliće da ste lokalac i neće vas smarati.

Quentin Crisp je jednom rekao: “Los Angeles is just New York laying down.”

Dobro došli u LA!

1. DOLAZAK

Pored više puta pominjane kompanije JetBlue, jako povoljni letovi mogu da se pronađu i preko kompanije Virgin America.

Aerodrom na koji dolazite je LAX, ali postoji i lokalni na koji sleće JetBlue, pa ako imate vremena, potražite da li ima povoljnih karata. U pitanju je Long Beach Airport (LGB). Ne zaboravite da obratite pažnju na konekcije prema gradu, vreme dolaska, i to što je LA ogroman i da će vam trebati ozbiljno vreme da javnim prevozom negde stignete.

U samom gradu postoji više stajališta za autobuse, pa ako dolazite autobusom u grad, raspitajte se kod vozača gde bi mogli da izađete. Vodite se time gde ste izabrali da budete smešteni.

Nismo čuli da je neko do sada putovao vozom, pa ovu opciju nismo ni razmatrali.

Ne zaboravite na Craiglist i mogućnost podele troškova vožnje, tj. rideshare, ukoliko dolazite iz nekog drugog, bližeg grada.

2. SMEŠTAJ

U blizini glavne lokacije za obilaske, tzv. Staze slavnih, nalazi se veliki broj hotela sa relativno povoljnim cenama za noć. Doručak je uglavnom uključen. Obavezno im se najavite u koje vreme dolazite da vam ne bi otkazali rezervaciju, jer se može lako desiti da se zaglavite u gužvi.

Ako budete imali sreće, ne zaboravite na Couchsurfing ili AirBnB.

3. WALK OF FAME

Preko 2500 zvezda raspoređenih na oko 2km i 15 blokova Holivud Bulevara, delom i kroz ulicu Vajn (Vine Street). One nose imena glumaca, muzičara, režisera, producenata, izmišljenih likova i drugih. Probajte da budete originalni u fotografiji. Uradite nešto što ne radi 10 miliona posetilaca svake godine.

Gentlemen prefer blondes

Na Sanset Bulevaru, nedaleko od gore pomenutih zvezda, nalazi se skoro nepoznat RockWalk. U pitanju su otisci šaka muzičara, a među njima ima zaista zanimljivih.

IMG_0430

4. PLAŽE

Malibu – ako se budete kretali Sanset bulevarom prema okeanu, prvo na šta ćete izaći je Santa Monica Pier. Međutim, ako želite da vidite nešto više od plaža, produžite severnije prema Malibuu. Ukoliko želite da pronađete neka skrivena, idilična mesta, ovo je deo kome treba da posvetite pažnju.

Malibu

Santa Monica Pier – pored svetlećeg panoramskog točka, lokacija je poznata i kao krajnja tačka rute 66, koja povezuje LA sa Čikagom. Na doku se nalazi i znak koji ovo potvrđuje – učinite autoru teksta uslugu i napravite jednu fotografiju, jer on nije uspeo zato što se baterija na aparatu ispraznila.
Da li ste znali da je inspiracija za crtanog junaka Popaja, nastala upravo ovde?
Da li ste znali da je prva bova za spašavanje nastala upravo ovde?
Ne propustite priliku da posetite ovo mesto.
Parking se nalazi u okviru doka, i nije skup.

Venice beach – najistripovanija lokacija u celom gradu koju kao turista možete da posetite. Prisustvovaćete plejadi likova, obučenih u najluđe kombinacije koje vaš mozak ne može da zamisli dok čita ove redove, a bićete nuđeni i “medicinom”. Pacifik je ovde jako hladan, tako da na kupanje zaboravite!

Venice Canals Walkway – nedaleko od glavnog ulaska na gore pomenutu plažu, nalazi se skoro skriveno i idilično mesto sa mirnim kanalima, slatkim mostovima i starim kućama.

5. RODEO DRIVE

Na putu prema plažama, možete da napravite kraću pauzu u Beverli Hilsu. Rodeo Drajv se nalazi blizu. U pitanju je “kvart” u kojem se nalaze luksuzne radnje gde navodno poznati kupuju. Simpatično izgleda, a u blizini ima dovoljno mesta za parkiranje, međutim ograničeno je na do dva ili tri sata zadržavanja, što vam je sasvim dovoljno. Čuvajte kovanice od 25c.

6. GRIFFITH OBSERVATORY

Ovo je najlepši vidikovac izvan grada! Ali i prema Holivud znaku koji se nalazi iza vas. Fora je doći negde pred kraj dana. Taman da uhvatite onu prelepu svetlosnu “mrežu” kada padne noć i kada grad zasija pod vama.

Ako vas zanima svemir, na pravom ste mestu, jer je Grifit ujedno i muzej. Radi do 22h, a ponedeljkom je zatvoren!

LA_from_GriffithObservatory

7. ZABAVNI PARKOVI

Najlepši događaj koji možete da priuštite sebi je poseta jednom od zabavnih parkova. Budite spremni da potrošite ceo dan u njima! Naoružajte se strpljenjem, ali i ne brinite previše, jer su deca sada u školama, pa krajem septembra gužve nisu tolike kao tokom letnih meseci. Svakako izbegavajte vikende! I uzimajte Fast Pass kartice kako bi izbegli redove u navedenom vremenu na kartici. I uvek držite pored sebe mape kako bi ste se lakše snalazili u parkovima!

Disneyland – Zabavni park u LA je prvi napravljen Diznilend u svetu. Otvoren je 1955., a jedini je građen pod nadzorom Volta Diznija. Da li ste znali da je Doritos, tortilja čips, nastao upravo u Diznilendu? Da li ste znali da je nemački (kasnije američki) raketni inženjer, Wernher von Braun, učestovao kao tehnički konsultant u izgradnji dela zabavnog parka Tomorrowland?

Postoje dva tematska parka:

Disneyland park – vožnje i program koji možete videti svuda u svetu.
Disney California Adventure Park – noviji park, sa novim atrakcijama. Ako treba da birate između, bolje potražite na internetu iskustva drugih.

Cene se kreću od $92 po parku po danu, ili su nešto povoljnije ukoliko uspete da ukombinujete oba parka u jednom danu (paket – $137). Radno vreme parkova je od 10h do 20h. Za razliku od Orlanda (Kisimi) gde je karte moguće kupiti na foru daleko povoljnije, ovde autor nije pronašao tu mogućnost. Možda treba proveriti u hotelima gde odsedate da li imaju neke flajere/kupone sa popustima. Cena preko interneta je neznatno povoljnija i potrebno je doći sa odštampanom kartom.

Universal Studios – prvobitno nastao kao filmski studio, a kasnije postao i tematski park, nalazi se na svega par metro stanica od Holivud bulevara. Za razliku od Diznilenda, ovde imate daleko ozbiljnije i zanimljivije vožnje, poput Simpsonovih, Mumije, Parka iz doba jure, Transformerski, King Kong i dr. Orlando je za sada u prednosti samo zbog jedne atrakcije – dela parka koji se zove Harry Potter land. Od 2014. godine bi i u LA-u ova atrakcija trebala da proradi.

Cena ulaznice za jedan dan je $84, za dva dana $89 i to drugi put možete da dođete bilo kad u narednih mesec dana, a za $139 možete da kupite tzv. Front of line pass, sa kojom preskačete redove i važi jedan dan. Pogledajte na sajtu. Radno vreme je od 10h do 18h, sem vikendima kada počinju sat vremena ranije.

Halloween Horor Nights – od 27. septembra, petkom, subotom i nedeljom, a od 17. oktobra i četvrkom, počinju Noći užasa ili strave. Cene ulaznica variraju u zavisnosti od datuma i dostupnosti, što možete pogledati na sajtu, a postoje i kombo ulaznice s kojima možete provesti ceo dan u parku i povezati dva događaja. Gore ste videli da je radno vreme Univerzal Studija do 18h. Ovde počinje od 19h i traje do 02h posle ponoći. Preporuka!

8. GETTY CENTER

Od strane posetilaca sajta Tripadvisor, ocenjen je kao najbolja lokacija, tj. atrakcija u gradu. Nalazi se na putu 405, nekih 20km od LA downtown-a. Ulaz je besplatan, a jedino što se plaća je parking. Postoje organizovane ture unutar muzeja i parka. Posetioci ističu da je i odavde jako lep pogled prema gradu, posebno uveče. Muzej ima radove slikara, skulptora, a postoje i trenutne postavke. Za više informacija, posetite njihovu zvaničnu stranu na internetu – The Getty Center.

9. KLOPA

U gradu postoje dva lanca brze hrane koja jednostavno morate da posetite:

Burger In-and-Out – ovde možete da kupite samo dve vrste hamburgera: običan i čizburger! Da vam ne bi pričali previše, uverićete se sami kada budete videli koliki su redovi i koliko se dugo čeka.

Millions of Milk Shake – nalaze se na Santa Monika bulevaru, i trenutno su jako popularna franšiza u arapskim zemljama. Poznati ovde kreiraju svoje kombinacije šejkova, a imate veliki izbor dodataka. Najjednostavnije je da pogledate već postojeće kombinacije ili da pročitate preporuke na 4squre-u.

Millions of milk shakes

10. Great Wall of Los Angeles

Prema više izvora, ovo je najveći mural koji postoji na svetu. Na njemu su oslikani istorija Kalifornije, španski kolonijalizam, Meksička republika i konačno, preuzimanje od strane SAD-a do današnjih dana. Rađen je od 1960. do 1980.

gw of LA

11. HOLLYWOOD FOREVER

Tekst završavamo sa nečim gde naposletku svi završe – grobljem. U pitanju je nastarije groblje u Holivudu i ovde su sahranjeni glumci, režiseri, producenti, muzičari koji su obeležili jednu epohu ovog grada i industrije zabave. Na vikipediji možete da potražite imena sahranjenih, međutim, nijedno od nih nije toliko poznato da bi ste se uputili u “hodočašće”. Svaka čast ako ste veliki ljubitelji filma i ako među sahranjenima prepoznajete neke ljude čiji rad poštujete. Svakako pročitajte o Rudolfu Valentinu koji je ovde sahranjen, glumcu koji je preminuo u 31. godini života i čija je smrt izazvala histeriju, toliku da su čak tih dana prijavljivana samoubistva podstaknuta njegovom smrću.

I za kraj, prava poslastica! Kliknite na Play 😉

Light Up The Night from Aaron Keigher on Vimeo.

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu