Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Šta raditi u Las Vegasu

0

las-vegas-welcome-sign“What happens in Vegas, stays in Vegas!”

Na pitanje iz naslova možete samo vi dati odgovor – ili ćete u Vegasu provesti dan, ili ćete ostati nekoliko. A prava istina je da nemate nešto mnogo da radite. Uđite jednom u kazino, zavrtite ručicu, odigrajte neku igru koju znate, cirkajte margaritu za automatima, prošetajte Stripom, ostanite predveče da uživate u fontanama ispred hotela Bellagio, ili performansu sa piratskim brodovima, laktajte se sa Japancima i Kinezima dok sve to budete gledali, ili se jednostavno prepustite svetlima ovog (ne)velikog i popularnog grada za zabavu i kockanje. Grada greha.

Ali, ajde da ne završimo na ovom pasusu. Ima Vegas šta da ponudi. Hajmo da pogledamo!

1. DOLAZAK

Više puta pominjane avio kompanije i kupljene karte na vreme, izaći će vas povoljnije nego da iz LA-a ili nekog grada slične udaljenosti uzimate autobus. Ne samo da je vožnja duga i neudobna, već je i besmisleno dati iste pare za različit “luksuz”. Mnogi hoteli organizuju prevoz od/do aerodroma, pa imajte ovo na umu kada budete pravili rezervacije. Glavni aerodrom je McCarran International Airport, kodne oznake: LAS.

Ako niste planirali na vreme, bez brige, autobus nije tako strašan. Vodite računa i o sledećem – autobusom ne možete direktno za San Francisko! Moraćete da se vratite nazad u LA, pa dalje prema željenoj destinaciji. Preko 14h vožnje! Ovo stoji, ukoliko ste ovako planirali vaše putovanje.

Uvek imate opciju rent-a-car, ili pominjani rideshare preko Craiglist-e.

2. SMEŠTAJ

Poput LA-a, i ovde može da se nađe povoljan smeštaj u blizini glavne pešačke atrakcije, STRIP-a. Noćenje sa doručkom, dvokrevetna/četvorokrevetna soba i cene izražene po sobi, ne po osobi. Imate veliki izbor, a vikendima je cena nešto viša.

Vodite računa o sledećem – postoje neki budžet hoteli kojih ima na više lokacija. Dobro proučite na kojoj se tačno adresi nalaze, da ne biste otišli u neki drugi, jer će vam ovi prvi naplatiti prvu noć ako se ne pojavite, a prethodno niste otkazali rezervaciju. Da, i to se dešava!

3. STRIP

Ulica u kojoj se praktično sve nalazi. Duga je oko 6km, a za vas je bitno da “počinje” od Stratosfere i prostire se do Mandalay Bay-a. Iako 6km ne zvuči previše, iako biste ih u svakoj drugoj prilici pregazili u sat vremena, kada krenete da zalazite u hotele, zastanete da napravite fotografiju, dve, hiljadu, kada svratite da se osvežite, vrlo lako možete da izgubite dan. Čak i dva. Izdvojićemo za vas one hotele koje vam mogu pružiti najviše:

LasVegas_strip

STRATOSPHERE – Na vrhu ovog hotela koji podseća na simbol Sijetla, nalazi se vidikovac, ali i “ekstremne” vožnje, kako ih oni zovu. Više o njima i o cenama na sledećoj adresi: Stratosphere hotel.

TREASURE ISLAND – od 17.30, pa na svakih sat i po, ispred hotela imate performans koji se zove SIRENS OF TI. Jedna od besplatnih atrakcija gde ćete se laktati sa Japancima i Kinezima. Sledeća je ispred hotela Mirage. Od 21. oktobra do 30. decembra, performans se neće održavati zbog redovonog godišnjeg održavanja.

sirens-of-ti

MIRAGE – Ispred ovog hotela ćete prisustvovati “buđenju” vulkana. Počinje od 19h, i ide na svakih sat vremena do 23h. U slučaju jakih vetrova, šou može da bude otkazan. U hotelu se za oko $20 možete družiti i sa delfinima i tigrom, a više pronađite na sledećoj adresi: Mirage hotel.

THE PALAZZO/VENETIAN – Svratite do Venecije, a da ne napustite Američko tle. Promuvajte se okolo, uđite u hotel. Potražite St. Mark’s Square.

FLAMINGO – U nevelikoj bašti hotela ćete uživati u još jednoj besplatnoj lokaciji koju Vegas nudi. Videćete flamingose, patke, zlatne ribice, kornjače, vodopade i dr. Više na The Wildlife Habitat.

flamingo

CAESARS PALACE – ispred hotela postoji nekoliko skulptura, fontana i dr. Unutar hotela se nalazi šoping centar Forum. U okviru hotela se još nalazi i 8 tematskih bazena koji su otvorenog tipa. Nismo uspeli da pronađemo informaciju da li je samo za goste hotela, kao ni da li se ulazak naplaćuje, izuzev jednog tematskog bazena gde je damama dozvoljeno da budu u toplesu.

Fall of Atlantis Show – besplatan sedmominutni šou u hotelu, sa fontanama i zanimljivim vizuelnim efektima, svakim danom od 10h od 23h.

BELLAGIO – Jedna od najpoznatijih gradskih atrakcija su fontane isped hotela koje radnim danima počinju svoj “ples” već od 15h i na svakih pola sata traju do 19h, a od 19h do ponoći idu na svakih 15 min. Vikendima šou počinje od 12h! Evo liste muzike koju ćete slušati: Bellagio music list.

Pored fontana, Botanička bašta unutar hotela je još jedna od besplatnih atrakcija i nećete pogrešiti ako izdvojite vreme da je posetite.

Bellagio-botanical-garden

U hotelu imate i Galeriju fine umetnosti, i od februara ove godine tema je Endi Vorhol. Plaća se i zaboravite na fotografisanje, korišćenje telefona i sl.

PARIS – Uđite u hotel i prošetajte se između replika Pariskih ulica. O tome šta oko hotela da radite, ne moramo da vam pričamo. Videćete replike Ajfelovog tornja, Trijumfalne kapije, fasade Luvra, Parsike opere i dr.

paris

Do samog kraja Stripa, imate još i New York – New York, Excalibur, Luxor i dr. Izuzev spoljašnjosti, sami hoteli ne nude ništa što bi moglo posebno da vas zadrži, osim ako niste u fazonu da trošite pare na vožnje, ili u “luksuznim” radnjama. U nedostatku nekih drugih veštačko-vizuelnih performansa, hoteli organizuju večeri gde nastupaju komičari, plesni igrači i tako dalje.

NY NY

4. MUZEJI

Kocka je legalizovana 1931. Izgradnjom Huverove brane, grad počinje da se naseljava, a i broj turista postaje veći. Prvobitna velika kazina nastaju zahvaljujući likovima sa scene Američkog organizovanog kriminala. Tridesetih godina su među najčešćim gostima bili radnici koji su radili na brani. Nakon što je federalna vlada ograničila njihovo kretanje, tj. zabranila odlazak u Vegas, pojavili su se ilegalni putevi i pravci.

Sve ovo, i naravno mnogo više, danas će vam pričati muzej koji je posvećen mafiji i borbi protiv iste. The Mob Museum se nalazi u blizini Frimonta i Downtown-a. Ulaz je $20.

Nedaleko od ovog muzeja se nalazi muzej svetala i neonskih znakova, ili The Neon Museum. Unutar muzeja čak imaju i groblje istih. Imate dnevne i noćne obilaske, i razlika je u ceni i doživljaju, naravno. Potrebno je da se najavite! Cena za dnevne obilaske je $18, a za noćne $25.

5. FREMONT STREET

U ovom delu grada su najpre počela da se razvijaju kazina, nakon što je Nevada legalizovala kocku. Prvi semafor u gradu je postavljen ovde! Sada se pravite važni pred Amerima i ostalima sa ovim saznanjem.

Međutim, vas najviše treba da interesuju dve stvari – Fremont Street Experience i blizina autobuske stanice. Zapravo, samo ovo prvo. Dok budete šetali ulicom, iznad vas će vas “gledati” na hiljade diodica koje reprodukuju razne vizuelne sadržaje, poput animacija, ili prenosa nekog koncerta koji se možda baš tu održava. Preporuka! Za noćnu šetnju naravno!

6. IZVAN GRADA

U hotelu se raspitajte koje agencije rade obilaske do obližnjih atrakcija. Ako se odlučite za Veliki Kanjon, budite spremni da ustanete već u 5h i da budete na mestu gde ste se dogovorili sa organizatorom. Postoje različiti paketi, i u zavisnosti od toga koliko ste spremni da izdvojite, potencijalno vas čekaju vožnja helikopterom, vožnja Kolorado rekom, i dr.

Predstavićemo vam još neke atrakcije, pa procenite koliko je to sve za vas.

Floyd Lamb Park, Tule Springs – na oko pola sata vožnje od Stripa, prema severu, nalazi se mala oaza od nekoliko jezera koja nose ime bivšeg senatora Nevade. Zanimljivo da je isti optužen za uzimanje mita od tajnog agenta FBI. Ovde možete pecati. Proverite da li park radi pre nego što odete, jer nema zvanične internet prezentacije.

Las Vegas Springs Preserve – još jedan od parkova u Vegasu sa stazama za pešačenje, baštama, postavkama, muzejom i dr. Nalazi se na svega 15min vožnje od Stripa. Sredinom 19. veka su se na ovoj lokaciji okupljali naučnici, izviđači, špijuni i inžinjeri pripremajući se za mogući rat sa Meksikom. Rat se dogodio. Amerika je pobedila. Danas je ovo turistička atrakcija.

U prospektima i na mapama potražite Mount Charleston, Zion, Bryce Canyon, Cedar Breaks, A Red Rock Canyon, Havasupai i Mooney Falls.

HOOVER DAM
Na oko 50km od grada. Prolazite ovuda ako idete prema Arizoni i Velikom Kanjonu.

VALLEY OF FIRE, LAKE MEAD
Na oko 100km od grada. Jezero Mid je najveće veštačko jezero u Americi, nastalo izgradnjom Huverove brane.

ROUTE 66
Glavnim putem kojim se ide prema Velikom Kanjonu (93/40) u blizini mesta Kingman, imate odvajanje, odnosno isključenje na put 66. Oko 140km ovog puta vas deli do novog uključenja na put 40 kod mesta Seligman.  Nabavite mapu Nevade i Arizone!

GRAND CANYON
Na oko 440km od Vegasa, ili oko 5 sati vožnje.

Ako dolazite kolima, ulazak u park se naplaćuje $25 (proveriti) i važi narednih 7 dana. Iz grada izlazite putem 93, prolazite pored HOOVER DAM, nastavljate sve do uključenja za put 40 kojim idete do grada FLAGSTAFF, ili dok ne dođete do lokalnog puta 64, kojim dolazite do mesta TUSAYAN i nastavljate dalje do GRAND CANYON VILLAGE. Put 64 se preklapa sa putem 180 koji polazi od FLAGSTAFF-a, prema mapama.

southrim-grand-canyon

Gde u Kanjonu?
Veliki Kanjon ima južni, severni, zapadni i istočni venac. Engleska reč za venac – RIM.

Ako dolazite prvi put, preporučuje se SOUTH RIM. Zapravo, vi ćete ovde i otići ako uplatite aranžman. Ili, odavde krenuti ako budete došli kolima i glavnim, gore opisanim pravcima. Bilo bi jako lepo da uhvatite izlazak sunca, ili još lepše zalazak.

NORTH RIM je otvoren od sredine maja do sredine oktobra. Mirniji je i za vas stvoren ako volite da pešačite.

Mada sigurno među vama nema onih koji pate od visinskih bolesti, za svaki slučaj imajte u glavi da postoji i Grand Canyon West, na rezervatu Hualapai Indijanaca . Otvoren je tokom cele godine. Ovde postoji i Skywalk, ali nije deo Nacionalnog parka.

Neke od pešačkih staza su: Tanner, Grandview, South Kaibab, Bright Angel, Hermit, Tonto i North Kaibab. Ako planirate nešto od ovoga da pređete, da vas ponovo podsetimo da nabavite mape?

O skrivenim draguljima Kanjona je ranije pisao i Lonely Planet.

Za slučaj da imate ideju da nastavite dalje prema istoku, recimo prema Albukerkiju, onda nemojte da propustite Lower Antelope Canyon – oko 220km od Flagstaff-a. Ili Monument Valley – oko 320km od Flagstaff-a. Oba mesta su “malo” van rute, ali je šteta nevideti ih.

7. VENČANJA

Da li ste znali da je Vegas takođe i prestonica brakova. Ovde je jako lako venčati se uz odgovarajuću, neveliku nadoknadu. Moguće je venčati se i sistemom “drajv-tru”. Niste dobro pročitali? Moguće je venčati se i sistemom “drajv-tru”! Imate i tematska venčanja, u Havajskom stilu ili Star Trek, gotik, Elvis Prisli stilu i tako dalje. Većina kapela se nalazi u blizini Stripa.

8. M&M

Da ne trošimo previše reči..

m&m-welcome-sign

I za kraj, septembar i oktobar vas čekaju sa zanimljivim dešavanjima. Proverite ih na ovoj stranici: Vegas events.

bye-bye-lv

…great to be back here in Vegas….you know how they say ‘what happens in Vegas stays in Vegas’…? Well I have a new saying…if it happens in Vegas, and I see it….I’m fuckin’ telling EVERYBODY!!
Dane Cook pred početak jednog šoua u Vegasu.

 

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu