Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Šta raditi u Filadelfiji

0

PhiladephiaAko Vas neko upita da li znate gde ste došli, nemojte nikako reći da ste u Filadelfiji! Vi ste došli u Fili (Philly). Tako će znati da niste turista, mada će vas vaš aparat svejedno odati. Na drugačiji akcenat odavno niko u Americi ne obraća pažnju.

Grad se nalazi na glavnoj ruti I-95 (Interstate 95) koji se proteže duž čitave Istočne Obale. Fili je mnogo poznatiji po filmu Rocky, i glumcu Silvesteru Staloneu koji je igrao glavnu ulogu. Verovatno niste znali da je Filadelfija bila čak 10 godina glavni grad SAD-a, kao što nije znao ni autor dok je pisao ove redove. Hajde mi da vidimo čime možemo da se pozabavimo u ovom gradu. U zavisnosti od toga šta biste voleli da posetite, u Filiju možete da provedete od pola dana do tri dana ispunjena raznim aktivnostima.

Iako ćemo dole pobrojati lokacije koje biste mogli da posetite, najbolje je radi vas samih da naučie ključne ulice: Market St, Walnut St, Chestnut St, South St. A predlog? Krenite od Penn’s Landing-a prema City Hall-u.

1. Interaktivna mapa sa obeleženim atrakcijama. Za razliku od Vašingtona, ovde ćete za posetu mnogim lokacijama morati malo više da se potrudite. Neka Vas to ne brine. Najveći deo toga se nalazi u centralnom delu grada. Postoji i aplikacija za iOS (iPhone), pa ako imate ovaj telefon, služite se njime u vašim obilascima. Možete preuzeti i sledeće dve mape u pdf-u: Centralni deo i Istorijski deo.

2. Penn’s Landing. Šetalište uz Delaver reku (Waterfront ili Riva), u dužini ulica Vine St i South St. Lokacija nudi puno sadržaja, pa odavde započnite vaše obilaske, ili ih ostavite za uveče.

Nedaleko od Penn’s landing-a se nalazi i Prva banka Amerike (First Bank of the United States), koja je krajem 18. veka odredila jedinstvenu monetu za tada 13 država u zajednici, i koja je među prvima počela da koristi simbol orla.

3. Nezavisnost se rodila ovde. I u Filiju imamo Mall (Independence Mall), poput onog Vašingtonskog, samo dosta manji. Park nosi nadimak “Američke najveće istorijske kvadratne milje”, zato što se na njemu nalazi najveći broj istorijskih znamenitosti. Nalazi se između Old City-ja i Society Hill-a. Po dolasku, neka vam početno mesto za obilaske bude Independence Visitors Center, u kojem možete da se informišete o svemu što vas zanima, ali i da pokupite besplatne ulaznice. Ove ulaznice su VREMENSKI ograničene.

Možete posetiti: Indepedence Hall, National Constitution Center, kao i Liberty Bell, simbol Američke nezavisnosti. Kada je Deklaracija o Nezavisnosti potpisana, zvono se oglasilo kako bi pozvalo narod da izađe i prisustvuje čitanju Deklaracije. Tokom Hladnog rata, demonstranti su se okupljali oko zvona, kao simbola slobode, i protestovali.

Mesto koje se posebno izdvaja po posećenosti od strane Amerikanaca – Betsy Ross House. Američke školarce uče da je prva Američka zastava napravljena upravo od strane Betsi Ros. Priča inače nije istinita, ali je kuća urađena u Kolonijalnom stilu i zadržala je izgled ondašnjeg vremena, pa je vredi videti. Istorijsko društvo Filadelfije tvrdi da je ova kuća posećenija nego bilo koja druga istorijska atrakcija.

Lights of Liberty, odnosno “Svetla slobode” predstavljaju spektakularni zvučni i svetlosni šou sa motivima Američke revolucije. Ovom posebnom trenutku možete prisustvovati ako se zateknete predveče u Parku. Postoje različite projekcije, na 5 lokacija unutar “najveće istorijske kvadratne milje”. Biće potrebno da nabavite posebne naočare da bi mogli da gledate šou.

U istom krugu se nalazi i poslovna zgrada koja je specifična samo zbog jedne stvari – ogromnog mozaika koji se nalazi u holu zgrade. U pitanju je Curtis Publishing Building, a radi se o mozaiku naziva Dream Garden.

4. Market St. Jedna od najstarijih ulica, koja spaja Penn’s Landing i City Hall. Svedok je mnogih istorijskih događaja. Bendžamin Frenklin je ovde vršio svoje eksperimente, a mnoge poznate ličnosti iz Američke istorije su tu živele. Ulica Market je i dalje jedna od glavnih lokacija za poslovanje i trgovinu u Filadelfiji.

5. Rocky Statue. Da, ovo je možda jedini razlog zbog kojeg ćete poželeti da dođete u Fili. Iako nam se akcioni filmovi iz ‘80-ih i ‘90-ih sada čine glupi i loši, dok smo bili klinci, pronalazili smo se u herojima sa malih ekrana. Roki je jedan od takvih filmova. Na neki način je proslavio ovaj grad, a Filadelfija je odlučila da mu se oduži statuom. Da biste došli do nje moraćete da koristite javni prevoz, jer se nalazi na suprotnoj strani od većine stvari koje bi trebalo videti. Pogledajte lokaciju u linku koji smo Vam postavili.

6. Šoping. Prema navodima nekih sajtova, u Pensilvaniji ne postoji porez na promet (sales tax).  Tako bi onda mogli da šopingujete nešto povoljnije nego u drugim državama. Prodavnice i butici između Druge (2nd St) i Treće ulice (3rd St) se ubrajaju među najbolje maloprodajne objekte na Istočnoj obali.

Preporučuju se: Sugarcube, Smak Parlour.

7. Parkovi. Najvredniji vaše pažnje je The Woodlands. U pitanju je prostor na kome se nalaze Botanička bašta* sa preko 1000 stabala, staze za šetnju, trčanje, i groblje. Nekada je deo ovog parka bio privatni posed poznate Filadelfijske porodice Hamilton, od kojih je ostala prelepa kuća urađena u Viktorijanskom stilu. Park je otvoren za javnost od zore do zalaska sunca.

Clark park. Nalazi se nedaleko od Vudlendsa. U njemu je statua Čarls Dikensa, a ako budete imali sreće možete naleteti na izvođenje Šekspirovih dela. Od maja do novembra svakog četvrtka i subote se održavaju Marketi na kojima farmeri prodaju svoje proizvode.

Rittenhouse Square. Preko dana ga posećuju skejteri, a predstavlja mesto gde lokalci najčešće izvode pse. Okružen je luksuznim i poslovnim zgradama, dok unutar parka nemate osećaj da ste u gradu zbog prividne tišine.

8. Muzeji. Philadelphia Museum of Art. Spada u najveće umetničke muzeje u Americi sa postavkom od 227,000 predmeta, koji uključuju slike, grafike, crteže, isl. Godišnje muzej poseti preko 800,000 ljudi. Ponedeljkom ne radi.

Penn Museum – Antropološki i arheološki muzej, nastao pre oko 125 godina sa ciljem proučavanja ljudskog čovečanstva. Deo je Univerziteta Pensilvanija.

The Franklin Institute – jedan od najstarijih centara za naučno obrazovanje i razvoj u SAD, koji datira još od 1825. Takođe se smatra jednim od najboljih Američkih naučnih muzeja.

9. Izlasci. South Street je mesto gde nećete ostati ni gladni, ni žedni, a usput možda nešto i kupite. Takođe jedna od najposećenijih gradskih četvrti, koja se zbog atmosfere naziva još i Boemska četvrt.

Blizu ove ulice se nalazi Magic Gardens. Obuhvata tri gradske parcele, sa galerijama i velikim “spoljašnjim” lavirintom. Magične bašte su ukrašene mozaicima umetnika Isaiah Zagar-a, koje je pravio od kuhinjskih pločica do točkova bicikala.

10. Ostalo. Na Vašim putovanjima ćete naučiti da svaki veći grad u SAD ima svoj China Town. Ovaj koji se nalaze u Filiju se smatra jednim od zanimljivijih, pa ako vam ostane vremena, prošetajte ovuda.

Lokalci smatraju Katedralu Saints Peter and Paul, za jednu od najlepših katedrala u Filiju.

Ako vas interesuje Masonerija, The Masonic Temple je vaša sledeća adresa.

Za sve ostale informacije, kao i u prethodnim postovima, savetujemo da potražite preko gugla kucajući “Things to do in Philly”.

*Ispravnije je reći Arboretum, iz razloga što se radi samo o kolekciji drveća, ali nije pogrešno ni Botanička bašta.

Zajedno učimo nove stvari 🙂

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu