Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Sajam poslova u organizaciji agencije Ayusa – februar

0

Drugi put su nam domaćini bili agencija Ayusa, sponzorska agencija Intrax i hotel Crown Plaza. Ovaj sajam poslova je bio mnogo veći nego prethodni i učestvovalo je sedam velikih poslodavaca. Kada kažemo “velikih”, mislimo na mogućnosti za zapošljavanje jer je danas puno studenata rešilo svoje pitanje što se tiče posla tokom predstojeće sezone.

Predstavnik agencije Intrax je najavio sledeće poslodavce: Fudgery, Big Kahuna, Hyatt Regency Lake Tahoe, Home Depot, Sun River Resort, Lagoon, The Froggy Dog.

intrax-employers-introduction

Nismo uspeli da stignemo do svih sedam, ali ni 5 nije loš broj 🙂 Za razliku od prethodnog sajma, prvi utisak je da su studenti izgledali daleko opuštenije. Atmosfera je bila odlična, a pohvale na tome najpre idu predstavnicima kompanije Home Depot. Pogledajte ovaj kratak video, a ako vas mrzi da gledate, premotajte na kraj kada svi kažu “Kick Ass!”:

Fun at the job fairMalo materijala da vidite kako je danas bilo sa domaćinima.. U režiji Home Depot-a :)Intrax The Home Depot Ayusa International

Posted by Work and Travel iskustvo on Thursday, February 18, 2016

 

Nakon održane orijentacije, deo sale se preselio na prvi sprat gde su se družili sa poslodavcima The Fudgery i Big Kahua. Deo intervjua sa The Fudgery zaslužuje posebnu pažnju 🙂

the-fudgery-work-travel

The Fudgery je redak primer poslodavca koji na prvo mesto stavlja takozvani personality, ispred znanja jezika.

Kako uopšte definisati personality, reč koja se u domaćem jeziku češće čuje nego njen prevod – ličnost?
Prema popularnom Merriam-Webster rečniku, personality se jednostavno definiše kao:

the set of emotional qualities, ways of behaving, etc., that makes a person different from other people;

attractive qualities (such as energy, friendliness, and humor) that make a person interesting or pleasant to be with;

attractive qualities that make something unusual or interesting.

Da li onda osoba koja ne poseduje gore pomenute karakteristike ličnosti može da se oseća komforno kada od poslodavca dobije pitanje: “Da li bi želeo/la nešto da nam otpevaš?“. Poslodavac The Fudgery je prepoznatljiv po tome što njegovi zaposleni treba da predstavljaju jedan celokupan “audio-vizuelni” doživljaj. Uostalom, na Youtube-u postoje desetine video materijala gde možete da pogledate kako to zaista izgleda 🙂

A kada je reč o muzičkom repertoaru, koji je dat na slobodu kandidatima za posao, pojedini izbori su bili na ivici onoga što se danas popularno naziva “transferom blama”. Međutim, ideja je bila ZABAVA pre svega! Uostalom, ko ne zna srpski (ili bilo koji drugi jezik iz regiona), sve otpevano na jednom od ovih jezika Amerikancu samo može da zvuči zabavno 🙂

Neke od pesama su bile: Kukavica od Cece, See you again od Viz Kalife, Ti si moja čokolada itd. Kandidati su pružali podršku jedni drugima prateći nastupe aplauzom, dok su pojedinci čak i igrali. Velika je stvar kada svojim šarmom uspete da “kupite” osmehe regrutera i zato svim smelim kandidatima koji su uspeli da dobiju posao – čestitke od srca!

big-kahua-interview-j1-work-travel

Sledeći intervju kojem smo prisustvovali je bio kod poslodavca Big Kahuna. Ono što je zajedničko i za jednog i za drugog poslodavca je da su nastanjeni u Destinu, Florida (mada The Fudgery ima lokacije širom Amerike), ali i to da do sada nismo imali iskustva sa njima kod nas na sajtu*, uprkos tome što je veliki broj studenata sa ovih prostora radio za njih. Nadamo se da će se to uskoro promeniti 😉

(*mali apdejt: Jelena nam je poslala njeno iskustvo sa poslodavcem The Fudgery, iz gradića Duck)

Kod poslodavca Big Kahuna, najviše pozicija je bilo za posao spasioca u okviru zabavnog parka. Posao nije zahtevan kao kod drugih dobro poznatih Pool kompanija samo iz jednog razloga – ne postoji dubok bazen pa je stoga i rizik daleko manji u poređenju sa bazenima u Merilendu, Virdžiniji, Masačusetsu i dr. To naravno ne umanjuje odgovornost koju jedan ovakav posao sa sobom nosi, pa iz tog razloga neka od postavljenih pitanja ne treba da čude.

Pitanja su bila šarenolika i logična – počev od standardnog predstavljanja (ko ste, odakle ste, šta studirate, hobiji, sport, poslednji film koji ste gledali, omiljena knjiga), preko pitanja u vezi sa samim poslom (šta mislite da je dužnost jednog spasioca, da li umete da plivate i sl.), pa sve do pitanja čija je ideja da se sagovornici podstaknu da više pričaju (koje super-moći bi voleli da imate, koji super heroj bi voleli da budete).

 

home-depot-interview-jobfair

Posle dosta zabave na spratu, vratili smo se u prvu salu gde smo se pridružili ostalim poslodavcima. Posetili smo intervjue sa Home Depot, Hyatt Regency i Sun River Resort. Kod Home Depoa, intervjui su bili jedan na jedan, i pitanja su bila karakteristična za jedan takav tip biznisa:

  • Ako mušterija ne može da pronađe neki proizvod, šta ćeš da uradiš?
  • Opiši neku situaciju u kojoj si imao problema sa nezadovoljnom mušterijom/gostom/osobom.
gifts-home-depo-interview-j1

Lep gest poslodavca prema kandidatima za posao

Na našoj FB stranici smo pisali uživo sa intervjua i “odali tajnu” koju smo čuli kako se treba postaviti u konkretnoj situaciji.

Druga dva poslodavca su držali grupne intervjue. Hyatt Regency Lake Tahoe je imao seriju standardnih pitanja, i veći deo razgovora je prolazio u usaglavašanju radnih pozicija unutar hotelskog kompleksa.

hyatt-regency-lake-tahoe-interviews

Poslodavcu Sun River Resort iz Oregona, pridružili smo se na samom kraju. Od regrutera smo dobili “tizer” da intervju nije nalik drugima – da očekujemo nešto sasvim drugačije! Tako je i bilo. Intervju je zapravo bio afirmativni razgovor gde je regruter upoznavao kandidate sa očekivanjima i njihovim obavezama i odgovornostima. Bilo je dosta priče i o aktivnostima van posla na koje budući zaposleni mogu da računaju, pa je sveukupni utisak da je razgovor prošao u lepoj i pozitivnoj atmosferi.

sunriver-resort-j1-interview

Svima koji su danas uspeli da reše pitanje svog posla čestitamo na tome i želimo da sada zagreju stolicu i reše ostale stvari koje ih čekaju.

Do sledećeg sajma…

Pogledajte ostatak fotografija sa današnjeg sajma

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu