Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Priprema za putovanje po Americi

0

Kako pronaći povoljne kombinacije za vaša putovanja po Americi?

usa_map

 

Do sada smo vam pisali i, nadamo se, približili pojedine servise koje možete koristiti za slučaj da ne uspete da pronađete povoljan hotelski smeštaj. Ovoga puta ćemo vam napisati preko kojih sajtova možete raditi pretragu za povoljnim hotelskim smeštajem  i zašto treba i njih uzeti u obzir.

OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE! Ako plaćanja obavljate sa debitnih kartica izdatih od banaka u Americi, može se dogoditi da ih privremeno zamrznu zbog velikih/učestalih plaćanja. Zato je potrebno da odete do prve ekspoziture vaše banke i njihovom službeniku naglasite da putujete ili da planirate da kupujete/trošite značajno više, te da vam odobre nešto veći limit za dnevna plaćanja.

HOTELSKI SMEŠTAJ

Couchsurfing, BeWelcome i AirBnb su promenili način na koji putujemo. Međutim, s obzirom da ovde zavisite od odgovora vašeg domaćina koji može biti negativan, ili pozitivan ali vas dan pred dolazak obavesti da ne može da vas ugosti, trebalo bi da imate alternativu.

putovanjaLogoi

Booking je jedan od popularnijih servisa i dobar je zato što pored lokacije i opisa šta hotel/motel/apartman pruža, postoji i deo sa komentarima gde možete videti iskustva gostiju. Imajte na umu da je svaka nacija specifična po ukusima, pa se može desiti da neki od gostiju iz Engleske zameraju na hrani, neki od gostiju iz Nemačke na higijeni, no to ne treba da vas brine preterano, jer nećete odsedati u hotelima sa 5 zvezdica, i sigurno nećete provoditi po ceo dan u sobama. Osim ako niste žešći hedonisti?

Šta je dobro u vezi ovog servisa? Pogledajte kakva je politika smeštaja koji vas zanima u vezi sa rezervacijom – da li možete da otkažete, koliko ranije, da li je otkazivanje besplatno, itd. Novina iz 2014. godine je da ako budete više puta uzimali smeštaj preko Bookinga, možete da ostvarite popust prilikom sledeće rezervacije.

Preporuke? Koristite Booking za pretragu smeštaja na Floridi (Orlando, Kisimi, Majami), LA-u, Las Vegasu, San Francisku.

Expedia bi mogla da se nazove i servisom “3 u 1”. Pored pretrage hotelskog smeštaja, imate mogućnost da uzmete i avio prevoz, pa još i da iznajmite automobil. Navodno, ako uzmete neki paket, možete da ostvarite popust, tj. da platite nekih $10+n manje nego što bi platili da uzimate ponaosob, odnosno pojedinačno preko samih sajtova hotela, avio kompanija, rent-a-car agencija. Autor ovog teksta nije siguran da li je zaista tako, jer su njegova iskustva pokazala da nema razlike. Expedia je zgodna jer sve možete da završite na jednom mestu.

Šta nije dobro u vezi ovog servisa? Imaju foru da ako više puta dolazite na sajt, cene obično budu više. Zato je najbolje da koristite Private Browsing u vašim pretraživačima, ili da često brišete istoriju i “keš”.

TripAdvisor bi mogli da nazovemo nadgradnjom Booking-a, u smislu dodatnih komentara gostiju i fotografija samih hotela (spoljašnjosti, unutrašnjosti) koji bi mogli da presude u kojem hotelu ćete odsesti. Sam sajt je naravno mnogo više od toga, ali za sada vam je ovo sasvim dovoljno da znate.

Šta je dobro u vezi ovog servisa? Pored opisa hotela, postoje i opisi atrakcija! Tako vrlo lako možete da vidite šta vas čeka u mestu kuda putujete i da proverite vredi li otići ili ne.

Hostelworld – Sajt za pretragu hostelskog smeštaja, koji je zgodan ako putujete sami. Cene su iskazane za noćenje i po osobi. Ako putuje više vas, ipak predlažemo neke od gore pomenutih servisa, jer su cene iskazane po SOBI, i kada podelite troškove, jeftinije izađe nego hostel.

Šta nije dobro u vezi ovog servisa? Još jednom ponavljamo, isplati se jedino ako putujete sami.

***

Hajde sada da vidimo kako možete kombinovati razne vidove prevoza kako bi stigli na željene destinacije.

Na skoro svaki od sledećih sajtova, Vi možete da se prijavite u bilten listu (Newsletter) i da periodično na vašu e-mail adresu primate vesti o promotivnim akcijama, posebnim popustima koji obično budu oko važnijih datuma kao što su Nacionalni praznici. Mnogi od sajtova imaju svoje FB i Twitter profile, na kojima povremeno objavljuju informacije kojih nema na samim sajtovima (nestandardni popusti, “last minute” akcije), pa ne bi bilo loše da ih i tu zapratite.

AVIO PREVOZ

Kada je reč o cenama avio karata, najbolje bi bilo da uporedite rezultate koje prikazuje Expedia, Skyscanner ili Kayak sa onim rezultatima koje dobijete direktno na sajtovima dve kompanije, kojima posvećujemo sledeće redove.

U pitanju su JetBlue i Virgin America. One se vode kao “low cost” kompanije, iako njihove usluge i, nažalost, cene daleko nadmašuju ono što podrazmevamo pod “low cost”-om u Evropi.

Kada treba tražiti/kupovati karte? Preporuka je od 40 do 60 dana pred put! Ne ranije, i ne pred sam put, i ako je moguće, treba izbegavati petak, subotu i nedelju. Vikendom je obično i smeštaj skuplji.

Napomenućemo još i da se torbe na domaćim letovima (unutar Amerike) NAPLAĆUJU! To uopšte nisu zanemarljivi iznosi, zato dobro razmislite šta nosite i kako ćete to spakovati.

JETBLUE

Zašto ćete je zavoleti? Zato što ne naplaćuju prvu torbu za čekiranje do 22kg (50 pounds). Pored nje možete imati i ručni prtljag. Mnogi sa sobom u kabine nose i rančeve i kese, pored ručnog prtljaga. Međutim, iz godine u godinu su rigorozniji propisi tako da nemojte da se iznenadite ako vam budu rekli da nešto prepakujete ili vas uslove da dodatno platite za višak prtljaga.

1

Na letu imate određena pića i grickalice besplatno. Cene onih obroka koji se plaćaju nisu previše visoke. Pored toga, imate mogućnost da gledate televiziju ispred vas. Ponesite svoje slušalice, ili ćete morati da iznajmite njihove.

Preporuka? Letovi na Istočnoj obali, i to na relacijama NY ili Boston prema Orlandu ili Majamiju.

VIRGIN AMERICA

Jedna od kompanija gde ćete doživeti najlepši vizuelni momenat.

4

Šta sve možete dobiti? Nažalost samo pića. Grickalice se plaćaju, ali su cene takođe “popularne”, kao na vending mašinama (automatima za prodaju). Torbe se plaćaju $25 po komadu, težine do 22kg. Prekoračenje težine od 23kg do 31kg (51 do 70 pounds) se naplaćuje $50!

I ovde svako sedište ima svoj televizor, a ono što ovu kompaniju čini drugačijom je što svako sedište ima i džojstike, pa možete igrati igrice! Ko je svoju “igračku karijeru” počinjao sa pojavom prvih kompjutera, osetiće nostalgiju kada bude ugledao DOOM! Ruku na srce, kontrolu nisu najbolje rešili. Zato, uvek možete da pređete na Tetris.

Preporuka? Letovi na Zapadnoj obali, ali i konekcije sa Istočne na Zapadnu.

SOUTHWEST

Ovo je prva niskotarifna avio kompanija (tj. low cost) čije poslovanje je pomerilo granice putovanja koje danas poznajemo. Zahvaljujući njihovom konceptu, nastao je evropski Rajaner. Najbolje ponude se pronalaze za južni deo SAD-a.

Unveiling of Illinois One Boeing 737 to Honor State of Illinois
___________________
Postoji i kompanija Spirit, međutim autor teksta nikada nije leteo sa njom, pa ne može da je preporuči.

SAJTOVI ZA PRETRAGU JEFTINIH LETOVA

Dve popularne adrese preko kojih možete da vršite pretragu jeftinih letova:

Skyscanner
Kayak

Primetićete da prilikom postavljanja upita na svim do sad pomenutim sajtovima za pretragu letova, imate mogućnost da dobijete uporedni prikaz i drugih sajtova poput Orbitz, Edreamers. Male razlike su u pitanju, tako da na ovo ne morate da trošite vreme.

Sa druge strane, ako imate vremena na pretek, pokušajte da se igrate i da vidite letove gde bi vaša željena destinacija bila ustvari usputni grad prema nekom drugom gradu. Na primer: želite da letite iz Los Anđelesa za Dalas. Potražite let za Njujork iz LA, preko Dalasa. Može da se dogodi da cena karte bude jeftinija nego u prvom slučaju. Verovali ili ne, postoji termin za ovo – hidden city ticketing. Iako kompanije zabranjuju da na ovaj način koristite “rupe” u sistemu, vi naravno niste u obavezi da ostanete na letu, pa tako samo napustite aerodrom i uputite se u željenom pravcu. Ovo važi jedino u slučaju da sa sobom ne nosite više od ručnog prtljaga!

KAKO OD/DO AERODROMA

Ukoliko se pitate kako da dođete od aerodroma do hotela, najbolje je da na sajtu aerodroma potražite neki “shuttle service” (prevozno sredstvo na kratkim relacijama). Nudi se mogućnost transfera do hotela, ili pak transfera do neke lokacije koja je dobro povezana javnim saobraćajem sa ostatkom grada u kojem planirate boravak.

Slede internet adrese većih aerodroma u Americi:
JFK (John F. Kennedy) – Kodna oznaka: JFK
Newark (Newark Liberty International Airport) – Kodna oznaka: EWR
LaGuardia – Kodna oznaka: LGA
Miami (Miami International Airport) – Kodna oznaka: MIA
Fort Lauderdale (Fort Lauderdale-Hollywood International Airport) – Kodna oznaka: FLL
Orlando (Orlando International Airport) – Kodna oznaka: MCO
Los Angeles (Los Angeles World Airports) – Kodna oznaka: LAX
McCarran (McCarran International Airport) – Kodna oznaka: LAS
San Francisco (San Francisco International Airport) – Kodna oznaka: SFO
Mineta San Jose (Mineta San Jose International Airport) – Kodna oznaka: SJC
Logan (Logan International Airport) – Kodna oznaka: BOS
O’Hare (O’Hare International Airport) – Kodna oznaka: ORD
Midway (Midway International Airport) – Kodna oznaka: MDW
Dallas/Fort Worth (Dallas/Fort Worth International Airport) – Kodna oznaka: DFW
Ronald Reagan (Ronald Reagan Washington National Airport) – Kodna oznaka: DCA
Dulles (Dulles International Airport) – Kodna oznaka: IAD
Baltimore-Washington (Baltimore-Washington International Airport) – Kodna oznaka: BWI

RENT A CAR

Poznato je da osobe ispod 25 godina i bez kreditne kartice ne mogu da iznajme auto. Međutim, u praksi to i ne izgleda tako. Razlika je što iznajmljivanje auta ispod dozvoljenih granica KOŠTA!

Ako i kada se odlučite za Rent-a-car agenciju, obavezno ih pozovite i raspitajte se o mogućnostima i uslovima iznajmljivanja. Ono što sajtovi najčećše ne prikazuju, jesu dodatni troškovi poput osiguranja, ili posebne cene za one koji ne ispunjavaju gore napisan uslov. Debitne kartice izdate od velikih banaka, poput Bank of America ili Chevy Chase Bank (sada Capital One) prolaze, zato što sa njima možete da uđete u minus.

5

Malo je poznato da auto iznajmljen u jednoj državi možete ostaviti u drugoj, međutim ova usluga je znatno skuplja i isplati se jedino ako više vas putuje. Druga malo poznata stvar je da neke kompanije čak nude mogućnost da za dž. (vaš trošak goriva) prevezete njihov auto iz jednog grada u drugi. Proverite ovu mogućnost.

Sajtovi poznatih Rent-a-car agencija:

Hertz
Avis
Alamo
Budget
Enterprise

TAXI/CAB

Ne preporučujemo korišćenje Taxi usluga, osim ako niste u Njujorku. Iz nepoznatih razloga, ovo je jedan od najskupljih vidova prevoza, ako uporedimo vreme puta, razdaljinu, pa čak i cene goriva. Ukoliko baš morate, raspitajte se za cenu unapred i probajte da se dogovorite.

AUTOBUSKI PREVOZ

Prevoz autobusom nije dovoljno dobra alternativa avio-prevozu iz dva razloga:
1. Ako na vreme kupite avio karte, platićete ih jednako kao i kod autobuskog prevoznika;
2. Duže se putuje i često autobusi nisu baš u najboljem stanju (prljavi, pre svega).

2

Čak ni samo putovanje ne može da vam pruži neki doživljaj, jer osim glavnih autoputeva, betona i poneke linije oblakodera manjih gradova, teško da šta drugo možete da vidite. Tako, ako već nemate tačan vremenski raspored kada i koju ćete destinaciju posetiti, autobuski prevoz je jedini način da dođete do sledećeg željenog mesta. Ako je za utehu, svaki ima WC i u 98,5% slučajeva su funkcionalni. Ovih 0,5% otpada na pojedince koji imaju fetiš višesatnog zaključavanja u istim.

Ovo je lista poznatijih autobuskih prevoznika:
Greyhound – Najveći autobuski prevoznik u Americi.
Crucero – Najpoznatiji po relaciji San Dijego – Los Anđeles i kartama od $1.
Luckystar – Kineski prevoznik; relativno jeftine karte na relaciji Boston – NY (Chinatown u Njujorku), često i za $1.
Megabus – S vremena na vreme daju dobre promocije, često unapred objave promo kod koji upisujete prilikom kupovine karte.
Orlando Miami Shuttle – Najjeftiniji autobuski prevoznik na relaciji Orlando – Majami.

ŽELEZNICA

Prema Vikipediji, “jedini putnički međugradski železnički saobraćaj u kontinentalnoj SAD je Amtrak.” Prigradski železnički sistemi postoje u više od desetine gradova, ali oni nisu dobro povezani, tako da putnici ne mogu da ih koriste kao vezu između drugih gradova.

Iskustva kažu da je vožnja vozom, za razliku od autobusa, poseban doživljaj. Pogledajte kako izgleda put od Čikaga prema zapadnim gradovima:

Više informacija potražite na sledećoj internet adresi: Amtrak.

I obavezno bacite pogled njihov Instagram profil!

 

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu