Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Porez-tokom boravka u USA

0

tax

Da bi imali svu potrebnu dokumentaciju za povraćaj poreza na kraju godine ima nekoliko stvari koje morati uraditi tokom boravka u USA. Prva od njih je popunjavanje W-4 formulara.

W-4 Formular – je dokument koji će Vam poslodavac dati da popunite pre početka radnog odnosa. Ni jedan posao ne možete početi da radite legalno u USA bez popunjenog W-4 formulara. W-4 formular govori Vašem poslodavcu osnovne informacije o Vama i koliko poreza da zadržava sa Vaše plate. Na primer, nisu iste kvote zadržavanja poreza za ljude u braku i ljude koji su samci. Najbitnija svar na W-4 formularu je adresa koju će te navesti. Adresu koju stavite u W-4 formular je ADRESA NA KOJU ĆE VAŠ W-2 OBRAZAC NA KRAJU GODINE BITI POSLAT. Veoma je bitno da stavite Vašu stalnu adresu u zemlji porekla.

Problem ne dobijanja W-2 obrasca je najveći problem učesnika Work and Travel programa kada dodje do povraćaja poreza. Istina je da povraćaj poreza može biti uradjen i sa zadnjim pay slip-om (objašnjenje ispod slike) ali naravno može doći do komplikacija koje će znatno produžiti vreme samog povraćaja poreza. Primer pravilno popunjenog W-4 formulara se nalazi na slici ispod. Svake godine poreske vlasti izbace novu verziju W-4 formulara.

W-4 form

Zadnji pay slippay slip je deo pay check-a koji nakon unovčavanja ostaje Vama. Sačuvajte zadnji pay slip (odsečak) od plate od svih poslodavaca. Na poslednjem pay slip-u nalaze se iste informacije kao i na W-2 obrascu i ukoliko ne dobijete W-2 obrazac od Vašeg poslodavca, povraćaj poreza može da se obradi i sa zadnjim pay slip-om. Namena: pay slipa nije namenjen dokument za povraćaj poreza i zbog toga može doći do komplikacija pri povraćaju, što može da produži sam proces.

Ukoliko ste legalno radili na poslu gde ste dobijali čekove na kojim Vam nisu odbijali porez, bitno je da prijavite zaradu i za taj posao iz razloga što se gleda ukupna zarada te godine. Ukoliko to ne uradite velika verovatnoća je da će poreske vlasti otkriti da niste prijavili celokupnu zaradu, što kasnije može dovesti do komplikacija.

Social Security Number – jedinstveni socijalni broj (Social Security Number alijas JMBG) za koji svi učesnici Work and Travel programa apliciraju čim stignu u USA. Obavezno napravite kopiju socijalne kartice kada je dobijete. Poreske vlasti Vas imaju pod imenom koje Vam je na socijalnoj kartici (ime koje ste napisali pri prijavi za socijalni broj). Ukoliko pri popunjavanju Vaših porskih papira pogrešno spelujete bilo koji deo imena, čitav process će se odužiti i do 6 meseci. Tipičan primer ovih grešaka je ime „Srdjan“. Ukoliko ste spelovali ime na prijavi sa crticom kroz D, Vaše ime na kartici će biti „Srdan“.

Informacije o poslodavcu – naziv kompanije, adresa, kontakt.

Easy-tax
Tekst preuzet od Easy Tax Store agencije
Email:  easytaxstore@gmail.com
Telefon:  +381 64 936 8383
Skype ime:  easytaxstore
Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu