Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Porez-po povratku sa Work and Travel programa

0

Ako vas mrzi da čitate, pogledajte video koji je za vas pripremila naša draga Roxy

Po povratku sa programa trebali bi imati sva dole navedena dokumenta potrebna za povraćaj poreza osim W-2 obrasca. Na osnovu dokumenta koje imate može da se uradi proračun Vašeg poreza i možete odmah znati koliko će biti povraćaj. Bitna stvar koju treba da znate je da poreske vlasti u USA otvaraju sezonu poreza 15. januara što znači da Vaš porez ne može biti prosledjen pre tog datuma.

Dokumenta potrebna za povraćaj poreza:

  • Kopija socijalnog broja;
  • Kopija prve strane pasoša;
  • Kopija USA vize;
  • Kopija W-2 obrasca (pay slip-a), od svih poslodavaca;
  • Popunjen Easy Tax Store formular za povraćaj poreza (PDF);
  • IRS formular 2848 (PDF) – zvanični IRS dokument kojim dajete punomoć nama (Easy Tax Store) da možemo da obradimo Vaš porez.

Ukoliko ste bili na Work and Travel programu i poslodavaca Vam je greškom skidao FICA poreze sa plate, potreban Vam je i DS-2019 obrazac da bi mogli dobiti povraćaj tog poreza.

 

Svu potrebnu dokumentaciju sa uputsvom možete preuzeti na stranici potrebna dokumentacija.

Vreme trajanja procesa povraćaja poreza je od 4 – 10 nedelja za federal porez i 4 – 16 nedelja za state poreze (zavisi u kojem state-u ste radili). Vreme zavisi od kopletnosti Vaše priložene dokumetacije i vremena provedenog u USA.

Postoje dva načina kako možete dobiti novac od USA poreza:

  1. Da Vam novac od povraćaja poreza legne na račun u USA banci (npr. City bank, Bank of America, US Bank). Podaci na porezu se moraju tačno poklapati sa podacima koje ima banka o Vama (adresa). Ukoliko se podaci ne poklope banka će odbiti Vaš refund i IRS će Vam poslati ček na adresu koja je navedena na porezu umesto direct deposit-a. Proces povraćaja se produžuje minimum 3 nedelje usled slanja čeka.
  2. Ček na kućnu adresu.

 

Napomena: novac od povraćaja poreza ne može leći na račun otvoren u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji sem USA.

Kako unovčiti ček od poreza u Srbiji? Što se tiče unovčavanja čekova od povraćaja USA poreza u Srbiji možete ih unovčiti u bilo kojoj komercijalnoj banci. Uslovi su otvoren devizni rečun i provizija na unovčavanje je od 1% do 1.5%. Vreme unovčavanja varira od banke do banke (od 3 do 6 nedelja). Iz iskustva bi preporučili banku Intesu iz razloga što novac dobijete odmah (u nijednoj drugoj banci to nije slučaj). Uslovi su da imate otvoren devizni račun (besplatno otvaranje i nema naplate održavanja ukoliko ga već ne posedujete), provizija od 1.2% ili minimalno 300,00 din. Novac će Vam leći na račun u US dolarima. Bitno je da znate da ček od poreza može da unovči samo osoba na čije ime glasi ček tj. niko drugi ne može da unovči ček sem Vas.

 

Federalni čekovi su validni godinu dana od datuma izdavanja. Validnost state čekova zavisi od state-a, najkraća validnost je 4 meseca pa sve do godinu dana. Ovu informaciju obično možete pronaći na čeku kada ga primite.

Da li postoji rok za povraćaj poreza? Postoji. Ukoliko dugujete novac za porez rok do kojeg morate da ga platite je 15. april. Velika većina učesnika Work and Travel programa dobija povraćaj poreza i rok za koji mora da se uradi povraćaj da bi se dobio je 3 godine. Posle isteka 3 godine ne postoji način da se pare od poreza dobiju nazad. Svi koji su bili u USA tokom 2008.godine a jos nisu uradili povraćaj poreza moći će to da urade do 15. aprila 2012.

Easy-tax
Tekst preuzet od Easy Tax Store agencije
Email:  easytaxstore@gmail.com
Telefon:  +381 64 936 8383
Skype ime:  easytaxstore
Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu