Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Opis marketa i trgovinskih lanaca

0

MarketiAmerikanci nemaju PDV, što može da bude jedan od razloga zašto je neka roba drastično jeftinija nego kod nas. Sa druge strane, ako ste od onih koji vode računa o svakom centu koji potroše, nemojte se iznenaditi kada vam na kasi kažu veću cenu nego onu koju ste izračunali dok ste ubacivali robu u korpu. Sve cene su izražene bez poreza, a na kasi zaračunavaju federalnu i državnu taksu. Nije značajno velika razlika, ali jeste nešto na šta treba da obratite pažnju.

U nastavku pročitajte opise najpoznatijih tržnih centara, marketa, trgovina:

1. Macy’s
Jedan od rasprostranjenijih tržnih centara u Americi. Veoma često ga možete naći u samim centrima velikih gradova. Skoro sve robne marke su tamo zastupljene. Cene su relativno visoke, postoje jeftini, ali i dosta skupi brendovi. Preporuke za Levis. Raspitajte se za karticu koja daje popuste do 20%, a koju možete dobiti sa SSN-om, i nekim dokazom da posedujete adresu – poput čeka/plate koji glasi na vas (mada stranci, sa pasošem imaju i 10% popusta).

2. Marshalls
Takođe, jedan od najrasprostranjenijih tržnih centara, s tim što može da se nađe i van većih gradova. Ovde mogu da se nađu i zvučni, ali i drugi brendovi po izuzetno niskim cenama. Definitivno mesto zbog kojeg ćete zavoleti Ameriku, a zamrzeti svaki butik, pa i tržni centar u Srbiji. Roba se ovde najčešće obnavlja na svakih nedelju dana. Neka prosečna cena majica je do $10, šorceva i bermuda oko $15, košulja i jakni oko $20. Brendirani rančevi koji u sportskim radnjama koštaju oko $50, u Maršalu mogu da se pazare po duplo manjoj ceni. Nalik Maršalu, postoje još i TJ Maxx i Ross, za koje važi mišljenje da su dobri.

3. Target
Sve i svašta, uglavnom roba koja se uzima u većim pakovanjima, kada je reč o prehrambrenim proizvodima. Takođe, veliki izbor majica i bermuda, obuće po povoljnim cenama.

4. Best Buy
Tehnika. Robu treba juriti kada je na akcijama, a akcije pratiti na internetu ili na licu mesta. Akcije obično traju nedelju dana, od ponedeljka do sledećeg ponedeljka. Posebni popusti na veće državne praznike poput “Memorial day”, “4th July”, “Labor day” i sl.

5. Home Depot
Verovatno vam nikada ništa neće trebati odavde, ali ko zna. Ako vam padne na pamet da pravite maskenbal, ovde se možete opremiti radničkim odelima, gumenim čizmama, baštenskim makazama, šrafcigerima i sličnim rekvizitima.

6. All for $1 ili Dollar Tree
Uglavnom hrana, koju regularno možete pronaći i u ostalim marketima, samo je ovde $1. Ostaje nepoznanica u čemu je štos, s obzirom da roba ima regularan rok trajanja. Neka preporuka – uzmite smese za američke palačinke, čokoladice, tunjevinu, pirinač i sl.

7. (Super)Stop and Shop, CVS Pharmacy, Price Chopper, Shaw’s
Marketi. Raspitajte se za kartice koje daju popuste na kupovinu namirnica, odnosno onih koji su na akciji. Roba koja je na akciji, obično bude obeležena drugom bojom, sa istaknute obe cene – regularne, i cene koju dobijate s karticom. Za vađenje kartice biće potrebna vaša adresa iz mesta u kojem ćete biti smešteni i broj telefona. Takođe, skupljajte kupone direktno iz marketa, mada će vas vaše sanduče sigurno podsetiti ako zaboravite (dostavljaju svake nedelje).

8. Liquor Stores
Sve vrste alkohola. Uglavnom potreban ID, odnosno pasoš na uvid koji dokazuje da imate 21 godinu. Ako vas ima više, svi moraju da imaju pasoše kod sebe, jer je strogo kažnjivo ako se ispostavi da alkohol kupujete nekome ko nema 21 godinu. Autoru ovog teksta se samo jednom dogodilo da su prodavci odbili da prodaju alkohol, zbog toga što ekipa koja je bila prisutna nije imala pasoše sa sobom. Budite sigurni da ćete i vi doživeti isto ako je prodavac Amerikanac, osim ako vas već ne poznaje. Kod prodavaca Indijaca, ili Kineza, ne bi trebalo da bude ovakvih situacija.

9. Outlet-i
Svaka država ih ima. Razlika je – pa, čak i da je ima ništa vam neće značiti saznanje da su patike ili farmerke jeftinije za 10 dolara u autletu kod Njujorka, nego kod vas u, recimo, Mejnu. Ima ih puno, guglajte koji su vam najbliži, a komšije ili vaše poslodavce pitajte za savet kako da dođete do njih. Možda ispadnu kul pa vas odvezu. Autor teksta je probao PREMIUM OUTLETS i sa vama može da podeli pozitivne vibracije.

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu