Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Američki praznici – Memorial Day

0

Amerika ima jedanaest federalnih praznika, a jedan od njih koji će vas praktično dočekati je “Memorial day”. Dan sećanja ili dan spomena, obeležava se poslednjeg ponedeljka u Maju. Daje se pomen svim muškarcima i ženama koji su izgubili život služeći oružanim snagama SAD-a. Ranije se ovaj dan zvao “Dan dekoracije” (Decoration Day).

Istorijski gledano, počeci praznovanja sežu još od vremena Američkog građanskog rata, mada se zvanično obeležava nakon ovog perioda. Jedan od običaja koji se do danas zadržao su postavljanje takozvanog “Potluck meal” (neki šaljivdžija je na Google translate postavio – klopa koja se zatekne u frižideru). Svako donese ono što spremi, a naravno, služe se svi.

Na ovaj dan, ljudi posećuju groblja i spomen parkove kako bi odali počast onima koji su izgubili život tokom vojne službe. Takođe, mnogo volontera postavlja Američke zastave na svaki grob u okviru nacionalnih počivališta.

Ovo je i dan kojim se obeležava početak sezone odmora, a nama sezoncima početak radne sezone.

Produženi vikend je i povod za šoping (reklamiraju se velika sniženja, ali je realan popust pod znakom pitanja), porodična okupljanja, odlazak na plažu, vatromet i sl.

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu