Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Engleski jezik koji niste učili u školama

0

Engleski jezik mnogima predstavlja možda i veći strah nego sam odlazak u Ameriku. Uprkos tome što smo engleskim jezikom okruženi od malih nogu, počev od muzike, nesinhronizovanih filmova i crtaća, pa sve do fakulteta gde nas engleski prati kao obavezan predmet, njegova aktivna upotreba je nešto potpuno drugačije i na to ni privatni časovi ne mogu da vas pripreme. Ne kaže se bezveze da se svaki jezik najbolje uči tek kada se provede vreme u zemlji u kojoj se on aktivno koristi.

Ali, hej, sve ovo prethodno napisano naš region svrstava u one koji bolje vladaju jezikom i u smislu razumevanja i u smislu dobrog izgovora. Neka vam to bude vetar u leđa da se potrudite i odvojite vreme kako bi unapredili i obogatili vaše znanje. A možete časkom i da skoknete na naš KRATAK KURS ENGLESKOG JEZIKA, pa da se onda vratite ovde obavezno!

Ekipa sa sajta Work and travel iskustvo daje mali doprinos ovoj temi i sada vam predstavljamo fraze iz engleskog jezika sa kojima se možda i jeste susretali, ali niste obraćali posebnu pažnju. Razumevanje i upotreba ovih fraza mogu čak i da vas izdvoje u očima vašeg sagovornika. Jedno od prvih mesta gde možete da ih upotrebite je recimo intervju sa poslodavcem. Hajde onda da pogledamo koje su to fraze u pitanju:

phrases-definition

 

I JUST WANT TO MAKE SURE THAT WE ARE ON THE SAME PAGE
Poznato vam je da pri izbijanju i najmanjeg problema, u većini slučajeva, Amerikanci imaju nešto drugačiji pristup u rešavanju istih. Njima je jako bitno da vi razumete u čemu je problem i da se taj i njemu slični problemi više ne ponove. Zato, nemojte se začuditi ako budete čuli ovu rečenicu.

THANKS FOR THE HEADS UP
Kada dobijete informacije koje su jako bitne za ono što radite, odnosno kada neko učini da budete svesni nečega što zaista treba da znate, ovu frazu možete da iskoristite kao odgovor. Naravno, samo ako ste razumeli rečeno. 😉

JUST BROWSING
Znate ono kada razgledate po radnjama, pa na pitanje prodavca “Mogu li da vam pomognem”, vi odgovorite sa “Hvala, samo gledamo”? E, pa ovo je američka verzija tog odgovora. U punoj definiciji to bi značilo da ne tražite ništa posebno. Može vam se desiti da vas neko spontano na ulici pita slično, i u tom slučaju upotrebite frazu: I am just streching my legs 🙂

ALL SET
Kada je nešto spremno, završeno. Situacije poput plaćanja na kasi, završavanje poslova u banci i sl., često se završavaju ovom frazom onog trenutka kada je sve spremno da vi nastavite vaš put dalje.

NOTHING MUCH
Kada vas neko pita “Šta ima”, a vi odgovorite sa “Ništa posebno”, u engleskom jeziku nećete reći “Nothing special” već ćete upotrebiti: “Nothing much”.

Da li vi imate neke rečenice ili fraze koje ste često slušali?
Napišite u komentarima:

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu