Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Dan u životu supervizora

0

Supervizor na bazenima je veoma popularan posao i jedan od onih gde se lako daju H2B vize, pod uslovom da imate prethodnih iskustava sa kompanijom kao spasilac/pool menadžer ili da ste već bili supervizor kod konkurencije. Posmatračima sa strane, ovaj posao može da se učini gospodski – dobijete auto na raspolaganje, karticu za gorivo, imate spisak bazena koje treba da obilazite, vreme da organizujete kako vama odgovara i sve što treba je da se pojavite i uradite inspekciju barem 2x nedeljno po bazenu.

Možda kod nekih kompanija i u nekim američkim državama to izgleda tako, međutim na primeru Masačusetsa, to nije slučaj. U zavisnosti od mesta stanovanja, nekada vam je potrebno i do sat i po vremena do vašeg reona, a česte gužve u saobraćaju i hronični problemi na pojedinim bazenima mogu da vam “pojedu” radni dan, da i ne primetite.

Posao supervizora u takozvanom “pool” biznisu može da se podeli na četiri dela:

  1. Supervizija bazena
  2. Supervizija spasilaca
  3. Komunikacija sa menadžmentom bazena
  4. Komunikacija sa nadređenima

Supervizor ima radno vreme, koje u praksi ne postoji. Početak sezone je najstresniji period, jer dok svi bazeni ne budu pokriveni spasiocima, dok svi spasioci ne budu obučeni kako da rade svoj posao, i dok se ne upoznate sa svim menadžerima čije bazene ćete da obilazite, vi znate samo za posao i za krevet. Telefon u tom periodu ne prestaje da zvoni, a problemi često dobijaju eksponencijalni karakter.

SUPERVIZIJA BAZENA

Pre početka sezone, bazeni se pripremaju za otvaranje u periodu koji se naziva predsezona ili prolećno otvaranje (spring opening). Pumpe se puštaju u rad, hemikalije se redovno proveravaju i dodaju po potrebi, a bazeni i filteri se čiste. Bazeni moraju da dočekaju početak sezone spremni.

Kada sezona krene, deo obaveza se prebacuje na spasioce kroz redovne i svakodnevne obuke. Neke od obaveza su čišćenje bazena (vakumiranje) i provera hemikalija, uz dodavanje osnovnih kao što su Hlor i PH.

U idealnim uslovima, jedini alat koji supervizor koristi su papir i olovka. Papir je zapravo izveštaj inspekcije koju supervizor mora da obavi minimum 2x nedeljno. Olovka je zapravo predmet na kome se često ispoljavaju efekti Marfijevog zakona – kada god ti je potrebna, nigde je nema.

U izveštajima se beleže stvari kao što: merenja hemikalija, pritisak u pumpama, čistoća bazena, skimera, pločica, prostorije u kojoj se nalaze pumpe i filteri, i dr. To čini jedan deo izveštaja.

Pošto idealni uslovi retko kada postoje, u mnogo slučajeva dodatni alat supervizorima postaju šrafcigeri, klješta, papagajke. Kada nastane problem, ukoliko supervizor to može da reši, onda pristupa rešavanju istog. Ukoliko ne, poziva se kolega iz kompanije koji se bavi isključivo održavanjima.

Tokom sezone, supervizori nastoje da većinu obaveza prebace na spasioce, pa i pranje i menjanje filtera (kod bazena koji imaju tkz. kertridž filter sisteme), dodavanje drugih hemikalija pored hlora i ph (alkalinitija, kalcijuma, tečnog hlora, i dr.) i sl.

SUPERVIZIJA SPASILACA

Drugi deo izveštaja sa inspekcije čini inspekcija spasilaca. Proveravaju se stvari kao što su: da li je spasilac na svom mestu, da li pravilno popunjava pool book, da li uredno nosi radnu uniformu i prateće delove kao što su pištaljka i torbica sa osnovnim stvarima za prvu pomoć i što je najvažnije – da li vodi računa o posetiocima bazena, odnosno onima koji su u bazenu.

Poslovi koje spasilac mora svakodnevno da obavlja kao što su vakumiranje, čišćenje skimera, provera hemikalija i dr., supervizor takođe proverava. Neispunjavanje ovih obaveza, kao i nepravilnosti u vezi sa ponašanjem navedenim u prethodnom pasusu, vode ka tome da supervizor prvo daje usmeno, a zatim i pismeno upozorenje ako se nepravilnosti ponove. Davanje upozorenja vodi ka manjem broju radnih sati, a konačno i do otkaza, pa samim tim i ukidanja j1 vize od strane sponzora.

U praksi to i nije izgledalo baš tako i kako je sezona odmicala, a broj spasilaca bio sve manji, spasioci su bili svesni da šta god da urade, kompanija ne može da priušti sebi da ih otpusti. Tako da se često prelazilo preko nekih sitnica, na način da spasioci osete vaše nezadovoljstvo tako što kod njih izazovete osećaj kao da su vas razočarali. Mada, oni koji zaista ne žele da rade posao spasioca, oni ga i napuste.

NASTAVAK PROČITAJTE OVDE…

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu