Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Dan u životu steward-a (dishwasher-a)

1

Dishwasher Ocean HouseSmena obično počinje u 16h. U mom slučaju, ta smena je bila teža. Najčešći poslovi su u vezi sa održavanjem kuhinje čistom. Prvo se prazne sve kante za smeće koje kuvari koriste, čisti se pod kuhinje, hodnika i kafeterija koju koriste radnici. Dopunjavanje frižidera hranom, sladoledima i sokovima takođe spada u uobičajene poslove.

Dva do tri sata kasnije se odlazi na pranje sudova. Tu postoje dve opcije.
Prva: tanjiri i tiganji se samo spiraju, ili se skida hrana, a onda se slažu u plastičnu gajbu, koja se ubacuje u mašinu.
Druga: sudovi se sortiraju na drugom kraju mašine i nose gde treba da stoje.

Iako možda deluje lagano i sporo, u jednoj gajbi ima oko 20 tanjira koji su vreli, a gajbe idu jedna za drugom. Na svakih 5 do 10 morate da ih odneste na svoje mesto.

Na kraju radnog vremena svako čisti svoju radnu poziciju, što podrazumeva kompletno čišćenje prostora oko sebe, gumenih otirača, poda, mašine. Mašina mora da se čisti s vremena na vreme i na kraju radnog vremena, čak i iznutra što podrazumeva izbacivanje vode iz nje, čišćenje prskalica u kojima je često bilo zrna kafe i ostalih delova.

Prednosti: Posao se brzo uči. Kuvari su skoro uvek donosili hranu, jer smo obavljali veliki posao za njih. Radi se 40 sati nedeljno i više, bez obzira na gužvu. Nisu nas slali ranije kući. Ako nema posla sa sudovima, ima sa čišćenjem mašine, podova, delova gde kuvari rade.

Mane: Rad pod pritiskom kada je gužva, posao mora da bude odrađen u kratkom vremenskom roku, stalna izloženost vodenoj pari. Veoma prljav posao. Stalna mogućnost da se uhvati nešto veoma vruće od sudova – tiganji koji dolaze iz kuhinje na pranje su u 80% slucajeva veoma vreli.

Share.

O autoru

1 Comment

 1. Bio sam u USA davne 2001 i 2002, “veteran” 🙂
  I moja preporuka je da izbegnete dishwasher ,koliko god je moguce. Radite bilo sta drugo.
  Posao je dosta dosta naporan.
  Ruke su stalno izlozene hemikalijama za pranje sudova, i stalno su vam mokre.
  Ogromna vrucina od pare iz masine.
  Non stop ste zatvoreni u kuhinji, a u USA, 99% kuhinja nema prozore niti prirodne svetlosti. Pa cete ceo radni dan provesti gledajuci cetiri ista zida.
  Veoma veoma mala komunikacija, sa ljudima, tj.vrlo malo cete imati priliku da usavrsite engleski.

  Molim da moj komentar ne posmatrate kao hejt, vec kao realnu sliku ovoga posla.

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu