Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Dan u životu spring opener-a

0

Dva meseca pred početak sezone u biznisu sa bazenima, počinje se sa otvaranjem bazena i taj period se naziva Sping opening. U zavisnosti od portfolia kompanije, tj. broja bazena koje kompanija treba da otvori, formiraju se timovi i u početku se u timovima radi na poslovima koji će detaljnije biti opisani u sledećim pasusima.

Iz konkretnog iskustva, prve dve nedelje rada na otvaranju bazena su prolazile prilično sporo, jer je zima u Masačusetsu ostavila traga – mnogi bazeni su i dalje bili pod snegom, a pokušaj da se prekrivač (en. cover) skine sa njega pod takvim teretom bi oštetio sam prekrivač. Da ne pišem koliko bi to ustvari i bilo nemoguće skinuti. O tome treba voditi računa jer su prekrivači kao i mnoge druge stvari vezane za bazen – jako skupi!

snow-over-pool-cover

U koordinaciji sa menadžerom divizije, uprkos prethodno postavljenom planu, ide se i na bazene odakle tamošnji menadžeri zahtevaju da se krene sa otvaranjem. Pod parolom “there is nothing more important than happy customer”, odlazi se i kreće se sa poslom. Problemi u komunikaciji su česti, jer neiskustvo brojnih menadžera koji vode naselja u vezi sa uslovima za otvaranje bazena dovodi do toga da timovi i ne počnu otvaranje zbog nepovoljnih uslova za rad – sneg, zavrnuta voda, menjanje nekog krucijalnog dela od strane trećeg lica itd. Tu možete samo da se nervirate i ništa drugo. “Keep our customer happy…”

Uprkos tome, na top listi razloga za nerviranje u ovom poslu je – saobraćaj! Potom dolazi i udaljenost bazena. Može da se dogodi da u jednom reonu imate 10 bazena, ali da radite samo na jednom ili dva, pa da morate da idete u drugi reon koji je na sat vremena udaljenosti. I tako dođete do treće nedelje kada dani postaju polako duži, ali i vaše radno vreme. Ustajanje u 6 sati postaje sasvim normalno, a vraćanje kući u 20, 21, pa i 22h takođe.

spring-opening-car-pool

Aktivnosti koje se rade u timu su sledeće: skidanje prekrivača, slaganje istog, izbacivanje nameštaja napolje i njihovo raspoređivanje, izvlačenje gizmoa i čepova iz bazena i skimera, montiranje delova u sobi sa pumpama i filterima i puštanje pumpe u rad. Dok se jedan član, onaj sa iskustvom, bavi montiranjem delova, drugi raspoređuje nameštaj i po završetku uzima četku za brisanje zidova i dna bazena i krene da, popularno rečeno, brašuje.

Od skoro 30 otvorenih bazena, samo dva su izgledala dobro, da je jedino bilo potrebno da se redovno održavaju čišćenjem i vakumiranjem i da se redovno proveravaju/dodaju hemikalije. Svi ostali bazeni su izgledali toliko gadno da pomisao da bi mogli da upadnete unutra izaziva da se osećate bolesno i da tripujete kako ni najbolji doktori na svetu ne bi mogli da vas izleče. Posle dve nedelje se već naviknete, i zavlačenje ruke u skimere gde je voda toliko zelena da ne vidite ni u šta gurate ruku, postaje normalno poput onog ustajanja u 6 ujutru.

dirty-pool-spring-opening

Zbog toga, pored standardnog alata, vi sa sobom morate da nosite i rukavice, ali i neko sredstvo za dezinfekciju. Praćete ruke mnogo puta dnevno, pa će vam trebati i krema da sprečite sušenje i pucanje kože. Flasteri i gaze moraju takođe da budu sa vama jer će te se često povređivati.

Maj mesec dočekujete spremni da krenete samostalno da radite. Skoro svi bazeni bi trebali da budu otvoreni i vaš zadatak postaje svakodnevno čišćenje, vakumiranje i provera hemikalija. Dešava se i da nekim bazenima nema spasa bez generalke, pa se oni prazne i u zavisnosti od usluge koju menadžment naselja izabere, bazen se pere pod pritiskom (pressure wash), kiselinom (acid wash) ili se farba. Kod nekih bazena sa većim budžetima, radi se nanošenje posebne podloge na zidove i dno bazena i ta usluga papreno košta. Nju obavljaju druge firme koje imaju opremu za to.

Već druge nedelje maja trebaju da počnu inspekcije pred otvaranje bazena koju rade gradski inspektori iz mesta u kome se bazeni nalaze. Pored vaših svakodnevnih aktivnosti, ovde treba da asistirate kolegama koje prate inspektore tako što pripremate teren pred njihov dolazak – finalna provera hemikalija, dodavanje ako je neophodno, provera pritiska u pumpama, provera kutije sa reagensima, provera svih šipki i delova koje će kasnije spasioci koristiti kada budu krenuli da rade, i td.

spring-opening-h2b

Nekoliko dana pred Memorial Day, počinju da pristižu prvi spasioci i taman kada ste pomislili da je najteži deo završen, on tek tada počinje. Kako je lepo moj kolega opisao – u predsezoni se fizički umaraš, a sa početkom sezone počinje i psihička tortura.

Posao spring opener-a je fizički zahtevan, naporan, prljav, gadan, i ako se odlučite da radite ovaj posao, pobrinite se da kompanijama sve to dobro naplatite.

KAKO IZGLEDA POSAO SUPERVIZORA PROČITAJTE OVDE…

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu