Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Dan u životu servera

2

Jutarnja smjena počinje u 9.30h prijavom u elektronski sistem za praćenje radnih sati. Svaki radnik ima svoj nalog i šifru u računarskom sistemu, u kojem ima pregled primljenih čekova, raspored po smjenama, itd. Restoran u kojem sam radila nalazi se na terasi velikog hotela, na verandi – što je i bio naziv restorana.

Sa koleginicom podijelim zadatke, kako bismo što prije pripremile sve što će nam biti potrebno za gužvu koja nas očekuje za ručak. Za pripremu imamo 2h, prije nego što počnemo da primamo goste u 11.30h. Po dolasku obrišem rosu sa staklenih stolova koja padne preko noći, naročito zbog visokog procenta vlage, pošto se hotel nalazi uz sami okean. Čaše, pribor za jelo, tanjiri, salvete, sve se ujutro iznosi iz glavne hotelske ostave, gdje se uveče, po zatvaranju restorana sve ponovo vraća. Jedna od nas iznosi čaše za vodu, koktele, šampanjac, vino, pivo. Druga donosi tanjire, pravi rolne sa escajgom. Pripremamo svježu limunadu i ledeni čaj. Kolege koje rade na pripremi hrane, odrađuju svoj dio, baš kao i barmen, koji brine da ima dovoljno pića i voća.

Desetak minuta pred otvaranje, svi radnici u smjeni imaju sastanak sa menadžerkom. Ona nam čita dnevni kompas, u kojem se nalazi pregled dešavanja u hotelu za taj dan, kao i podsjetnik na visoke standarde usluge kojih se moramo pridržavati. Osvrnemo se na pozitivne i negativne stvari koje su uočene tokom rada.

Prvi gosti zauzimaju sto, ljubazno ih pozdravim, uzimam narudžbu za piće i dajem vremena da pogledaju meni (koji im je dala hostesta na ulazu). Kada donesem piće, uzimam narudžbu za hranu, ukoliko su odlučili šta žele da jedu. Moja obaveza je da diskretno motrim na svaki sto, i uočim da li gostima nešto nedostaje, ponudim novu turu pića, desert ili kafu. Busser, odnosno server assistant, vodi računa o tome da gosti imaju svježu vodu na stolu, odnosi tanjire nakon što gosti završe sa jelom. Potom im donosim račun, ukoliko ne žele ništa više da poruče.

Vrijeme ručka u SAD – u je od 11.30h do 14.30h, tako da je u ovom periodu zaista i najveća gužva. Gosti se samo smjenjuju. Zbog toga je jako važno da se ujutro opskrbimo sa svime što nam treba. Tek nakon 15h, stolovi se polako prazne, i usput pripremamo sve za večernju gužvu koja počinje oko 17.30h, a nekad i ranije. Smjena završava u 17h, nakon što dođu radne kolege u drugu smjenu. Jedina razlika između jutarnje i večernje je u tome što se čitav restoran uveče čisti i sve se unosi u ostavu. Svaki server je zadužen za po 5 stolova, što je zaista optimalan broj. Tako imate vremena da kvalitetno uslužite svakog gosta.

Ovaj posao je zanimljiv iz više razloga:
1. U stalnoj komunikaciji sa gostima usavršavate jezik;
2. Posao nije monoton. Neki gost će vas nasmijati, neki, na žalost i rasplakati, ali nije vam dosadno. Ispituju vas odakle ste, otkud tu, oduševljavaju se kako ste hrabri jer ste se usudili doći na drugi kontinent, i sl.
3. Posao servera je fizički i psihički zahtjevan. Morate biti brzi i veoma organizovani, skoncentrisani jer radite s novcem, strpljivi sa pojedinim gostima jer su neki jako zahtjevni ali i čudni, posebno ako radite na nekom luksuznom mjestu.
4. Ovo je jedan od poslova kojim najviše možete zaraditi u USA, zbog bakšiša koji gosti ostavljaju.

Share.

O autoru

2 Comments

  1. Evo druze ja cu ti odgovoriti umesto tanje posto sam radio sa njom..Baksis je isao na nedeljnom niovu, posto nije bilo dozvoljeno uzimati direktno baksis…tako da je varirao od broja sati, nedelje kakva je..ali je isao od 200 do 1200 na nedeljnom nivou..Tanja kada bude videla neka me ispravi ako gresim! Ali mislim da sam u pravu!

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu