Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Dan u životu busser-a

3


Smena počinje u 17h, dok gosti dolaze pola sata kasnije. Tih pola sata je predviđeno za “side work“. Pre dolaska gostiju zadatak je da se kantice sa ledom napune, kao i sanduk koji je iza šanka. Kantice sa ledom se nalaze pored svakog stola. Led se donosi iz mašine za led.

Postoji zaduženje i za hleb. U restoran se ulazi samo sa rezervacijom, pa se tako zna tačan broj ljudi koji će doći to veče. U zavisnosti od tog broja, stavlja se hleb u rernu kako bi se ispekao. Nakon 7-8 minuta, hleb se iz rerne prebacuje u “warmkeeper”, koji će držati hleb toplim tokom cele smene.

Ispred restora se tačno u 17:30h postavljaju zastave na kojima piše “open”.
Nakon što hostesa smesti goste po dolasku, posao “basser”-a je da ih pita kakvu vodu piju (česmovaču ili flaširanu), i da im donese istu.
Po narudžbini, sledi pitanje kakav hleb žele (običan ili sa susamom), i donesi im se isti.

U toku konzumiranja hrane, vodi se računa da čaše sa vodom uvek budu pune. Kad gosti završe sa konzumiranjem hrane, tanjiri i pribor se odnose u kuhinju kod “dishwasher”-a, dok se čase ostavljaju na stolu jer sledi dezert.

Čim se gosti udalje od stola, sa istog se sve sklanja. Postavlja se novi stoljnjak i pribor, kako bi sve bilo spremno za sledeće goste. Pošto se zna i kada gosti odlaze (do 2h od dolaska), to znači da ne ostaje puno vremena za pripremu stola za sledeće.

Smena se zavšava oko 22h, i tada se unose zastave na kojima piše “open”. Sledi još jedna tura “side work”-a. Led se sklanja iz kantica i sanduka, stolovi se nameštaju za sutra, frižideri pune vodom i sokovima, a “warmkeeper”, gde se čuvao hleb, čisti i usisava.

Nakon svega, najlepši deo smene – podela napojnica. “Busser”-i su imali 10% napojnica od svakog konobara. Uglavnom su bile od 40$-60$ dnevno, dok petkom i subotom od 80$-120$.

Posao nije fizički težak, dok psihički nije lak. Konstantno morate da pratite ljude koje dolaze i odlaze, njihove narudžbine i koliko im je vode ostalo.

Prednosti: Čist posao, lepa zarada, fizički lak.
Mane: Stalna prisutnost nadređenog( menadžera).

Share.

O autoru

3 Comments

  1. hotelijer sam po struci i imam prakse u ovom poslu, zanima me koji nivo znanja engleskog moram da posedujem?

  2. Zdravo Nikola, zavisi konkretno od pozicije i samog mesta. Ali sto je veci kontakt i ozbiljnija pozicija moras imati i bolji engleski

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu