Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Dan u životu busser-a, 2. deo

0

Za obavljanje posla busser-a ne treba neko posebno prethodno iskustvo. I oni koji nikad prije nisu u životu nosili poslužavnik(tray), mogu za nekoliko dana ili nedelja da se izvješte i budu spretni u obavljanju ovog posla.

Jedna od dužnosti bussera može biti i prep(preparatory) rad u kuhinji, koji se obično obavlja izjutra, da bi sve bilo spremno za ručak i večeru. Radno vrijeme počinje u 9 ujutru, kada se čiste prozori, usisavaju podovi, razmještaju stolovi i stolice, pune se činijice sa džemom i margarinom, cijede limunovi, postavljaju tanjiri i pribor za jelo na stolove i dr. Ukoliko su postavljeni i stolovi napolju, onda se namješta busser-ska stanica, tj. dva stola gdje se obezbjeđuju potrebni tanjiri, pribor za jelo, činije sa ledom, bokali sa vodom, salvete, krpe za čišćenje stolova i ostalo što je neophodno za čišćenje i postavljanje stolova. Ovaj jutarnji pripremni rad traje nekih dva sata, od 9 do 11.

Nakon toga slijedi povratak u dorm i pauza za ručak i odmor, prije nego što restoran počne sa radom u podne. Svaki busser treba na poslu da bude svježe obrijan i podšišan, u čistoj uniformi i da nosi name tag(pločicu sa imenom).

Nakon ručka i odmora, slijedi povratak na posao tačno u 12. Uz svaku busser-sku stanicu, koja postoji za svaku sekciju u restoranu, nalazi se i nekoliko busser-a. Sekcije uglavnom imaju oko 15 do 25 stolova, i otprilike 3 do 4 busser-a su tu da pomažu konobarima. Pošto je restoran jako zauzet, svi imaju unaprijed rezervisane stolove, tako da čim jedna grupa gostiju završi sa jelom i pićem, brzo se pristupa sklanjanju posuđa sa stola, čišćenja istog i postavljanja novih tanjira, čaša i pribora za jelo. Nerijetko u isto vrijeme bude i 3 do 4 stola za bussovanje pa treba biti brz i spretan sa slaganjem posuđa na poslužavnik i nošenja do kuhinje gdje se prazni. Ponekad poslužaovnik može biti težak i cijelih 10 do 15 kg, pa treba biti malo spretniji i stručniji da se sve brzo i sigurno ponese do kuhinje, a ne izvali nekom na glavu. Ali to nije ništa što se ne nauči nakon nekoliko nedelja rada.

Ja do tad nikad u životu nisam nosio poslužavnik pun posuđa, i brzo sam savladao posao, pa smo se na kraju i takmičili ko može više da ponese. Obično nakon 4 popodne počinje da biva sve manje gostiju, što znači da nije potrebno nekoliko bussera, pa supervizor vremenom ‘cut’-uje jednog po jednog. Obično onog najboljeg ostave do kraja ručka i dok svi gosti ne podju pa pomaže konobarima da se sve počisti i raspremi. To automatski znači da dobijate više sati i novca. Najčešće je to do 6 ili 7 popodne. Busser tokom ručka gostima dosipa vodu i prati da nikom čaša ne bude prazna, donosi led, tanjire i pribor za jelo iz kuhinje za bussersku stanicu, da ne bi ostala prazna ni u jednom trenu. Supervizori lako primijete spretne i brze bussere, tako da nećete proći nezapaženo ukoliko se ističete.

Dobar busser svojom spretnošću, trudom i zalaganjem dobija šansu za dodatnim satima, tako da može da dobije da radi i večere. Obično je to samo jednom ili dva puta nedeljno. Večera počinje oko 19, a traje do 21 ili 22 sata. Intimnijeg je karaktera, tako da buka prilikom rada treba da bude svedena na minimum kada se prljavo posuđe stavlja na poslužavnik i nosi u kuhinju.

U jeku sezone, tokom jula i avgusta, radi se oko 50 do 55 sati nedeljno, što je dosta solidno. Nije malo, a nije ni prenaporno. Dakle, 6 dana nedeljno po 8-9 sati u prosjeku. Van sezone obično se radi 40 do 45 sati, što opet nije loše s obzirom da je posao dobro plaćen. Satnica je 7 dolara, plus 3-5 bakšiša po satu. Prekovremeni rad se plaća 1.5 puta. Takođe, busser ima i 1% od prodaje servera. A ponekad i mušterije znaju kešom da časte, pa i do 10 dolara.

Posao je jako dinamičan, interesantan i uči vas timskom radu. Ponekad zna biti fizički naporan, mogu da zabole noge i leđa od nošenja nekih težih poslužavnika, ali to se sve prevaziđe u početku.

Sve u svemu, jedan od poželjnijih poslova za prvo Work and Travel iskustvo.

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu