Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Dan svetog Patrika (St. Patrick’s day)

0

Dan svetog Patrika (St. Patrick’s day) je praznik koji ima tradiciju praznovanja dužu od hiljadu godina. Posvećen je biskupu koji je doveo hrišćanstvo Irskoj u 5. veku. Danas je to festival koji se slavi 17. marta, i prerastao je u slavljenje svega što je Irsko. Simboli ovog praznika su zelena boja i detelina sa četiri lista. Prva zanimljivost – do 1970. irski zakoni su zabranjivali ugostiteljskim objektima da rade na taj dan.

Više od 34 miliona stanovnika SAD-a tvrde irsko poreklo (podatak koji smo maznuli sa jednog putničkog sajta, a koji se poziva na SAD cenzus) – to je četiri puta više nego što ima stanovnika Irske!

Zato se i najveća parada povodom ovog praznika održava upravo u Americi, i naravno u Njujorku. Druga najveća parada se održava u gradu koji je asocijacija na “sve što je Irsko” – u Bostonu.

Zanilmljivost broj 2 – u nekim gradovima se na ovaj dan reka boji u zeleno! Prvi grad koji je započeo ovu tradiciju je Čikago (reka Čikago).

S obzirom da je praznik na neki način prerastao nacionalnu osnovu, i da je danas svojevrsna turistička atrakcija, jednoga dana je iz svega morala da proizađe inicijativa koja je za cilj imala upoznavanje i približavanje Irskoj kulturi, poreklu, nasledstvu. U pitanju je okupljanje pod nazivom “The Gathering”. Na njihovom sajtu možete videti da je 2013. godina u kojoj Irska poziva sve svoje sunarodnika i one koji se tako osećaju, da je posete, da posete sela, festivale i sl.

Svima koji danas slavite dan svetog Patrika, želimo lep provod, puno zabave i svega što je u duhu ovog praznka.

Slika je preuzeta  odavde.

Share.

O autoru

Ostavite komentar

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu

Sviđa ti se ?
Inspirit ima ponude u tom mestu