Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Mirror Lake Inn, Lake Placid, NY, Experience

0

Godina putovanja: 2016
Agencija: Experience
Iskustvo sa agencijom: Pozitivno
Kako je sve pocelo, prije neke dvije godine, slusao sam price mojih prijatelja, iskustva, gledao fotografije, i zamisljao i sanjao sada vec dosanjan san odlaska u Ameriku. Motivacija je uvijek postojala, zelja je bila prisutna, ali znate kako to kod nas ide, govorio sam idem, imao plan, samo ne konkretne ciljeve i puteve kako da to ostvarim. Prvo su dosla negiranja od strane porodice, „sta ces tamo, dalek je to put, mozes ti to ovdje sve da radis, zavrsi ti fakultet prvo“ i ostalih puno slicnih primjera zasto ne otici, izaci iz svojih okvira, zasto promijeniti svakodnevnicu, zasto uciniti korak dalje, sve samo da se ostane u ovoj drzavi koja nam pruza ogroman broj mogucnosti. Onda je pocela prica oko agencija na trzistu i koja sta nudi, i ko je kakav i sl. Kako sam volonterski i NVO vrlo aktivan imao sam prijatelje od kojih je svako isao preko druge agencije. Onda sam sebi rekao odluci sam i cvrsto odlucio da idem i da cu naci rjesenje, ali da cu otici u Ameriku na w&t program. Kada sam obavjestio svoje, bilo je puno negiranja i nedozvoljavanja za odlazak. Uprkos ne slaganja sa svojima obisao sam agencije koje su se nalazile u Banja Luci, i od svih najbolje utisak je ostavila Experience w&t agencije koja se u to vrijeme nalazila u jednoj maloj kancelariji u Boriku u Banja Luci. Sada se nalazi na Starcevici ulica Stepe Stepanovica 95A. Kada sam usao u kancelariju osjetio sam pozitivnu energiju, i ugledah dva momka, kako sjede, smjeskaju se, i izgledaju jako zadovoljno i srecno baveci se poslom koji rade. Upoznali smo se, saznah da su Goran i Slaven, i krenuli da ostvarimo moj san i iskustvo koje sam zelio da steknem. Samoinicijativno sam odmah na prvu zelio da radim kao spasioc i idem na lifeguard program. I mi smo se tu dogovorili, i ja sam se prijavio, dobio upute za dalji proces. Kada sam dosao kuci, i rekao da sam se prijavio svojima, dobio sam jos ostri i negativniji odgovor da ne mogu ici, pogotovo kao spasioc. I opet sam zelio da idem, i nakon objasnjavanja, dobih opciju da idem na program ali nikako kao spasioc, vec na neko drugo radno mjesto.
Nakon par dana skupio sam dokumente i otisao do agencije da predam iste, i opet vedar duh, odlicno raspolozenje vlada, upoznah par povratnika, koji mi ispricase odlicna iskustva, i potvrdise moj odlazak u Ameriku. Kroz razgovor sa ljudima iz agencije, pomenuvsi da sam promijenio misljenje, ponudise mi opciju Lake Placida i poziciju busser-a, kao pomocnika konobara, i odmah na prvu prihvatih to radno mjesto, iako nisam znao sta to konkretno znaci. Tu je sad nekako postajao java, i kroz citav proces jako sam zadovoljan paznjom i posvecenosti svakom studentu ne samo licno meni, Experience agencije, koja je zaista pruzila maksimum i pomogla mi da ostvarim svoju zelju.


Lokacija: Lake Placid, NY
Iskustvo sa lokacijom:Pozitivno
Zivot u Americi sam po sebi je brz, sve se odvija jako brzo, sve imas, sve ti je na dohvat ruke, mogucnost da potrosis i zaradis. Mnogo toga se desavalo tokom ljeta, od zurki, zabava sa drugarima, izlazaka, sopingovanja, zaista svaki dan je bio ispunjen. Totalno neka druga energija koja vlada tamo, nista nije tesko, i nakon radnog dana od preko 10 sati, nije tesko ostati do kasno i popiti koju sa drustvom. Naravno mora postojati odgovornost i ozbiljnost na poslu, jer svaki poslodavac zahtjeva maksimum od svakog od nas koji ucestvuju na programu. Takodje desi se da upoznate osobe koje vas ispune u svakom pogledu, koje vas podrzavaju, pa se rodi neka nova neocekivana ljubav, koja moze da potraje i traje kao u mom slucaju recimo, i zaista sam srecan, i uvijek kazem da se stvari desavaju sa razlogom. A onda se desi peti mjesec, mjesec u kojem si kao pusten sa lanca, prepusten sam sebi, zeljan da vidis sve, tako puno a tako malo vremena. Krenes sa dva kofera puna stvari puna iskustava, uspomena, na put kojem ces proci sve ponovo, steci mnogo novih prijatelja, upoznat i vidjeti ono sto si nekad gledao na filmovima, sto si nekad zamisljao kako to izgleda, da li je stvarno tako, milion pitanja isto toliko odgovora a samo mjesec dana. Svako od studenata ima razlicite puteve, neki idu na zabavu i plaze, juzni dio, uglavnom Portoriko i Majami, a neki poput mene krenu putem zapada. Tako je moj put iz velike jabuke poceo letom za San Francisco. Dodjoh u Kaliforniju, dodjoh u najljepsi grad na svijetu po meni. Oduvijek sam imao predstavu da je San Francisco mnogo lijep grad, najljepsi, i to sam potvrdio i uvjerio se u to. Od prelijepog Golden Gate-a, do obale Pacifika, od Alkatraza, do Lombradi ulice, Pier-a 39, i svih drugih zanimljivosti i mogucnosti koje San Fran pruza. Lutanje strmim ulicama, za mene je predstavljao zadovoljstvo i srecu jer sam napokon tu, istrazivanje svih cari ovog grada, ispijanje piva u nekim od najboljih pub-ova, izazivalo je potpuno zadovoljstvo u meni. Nakon ogromne srece sjedam na let za NY i povratak kuci, izazivalo je dvije emocije koje su se borile, jedna zelja i sreca sto sam u San Franu i potreba da ostanem, a druga zelja za kucom, porodicom.
Nakon dolaska u veliku jabuku, bacio sam se u istrazivanja, razgledanja i upoznavanja iste. Dani su se mnogo razlikovali od placanja taxi-a 70$ do pronalaska naseg restorana u NY i ispijanja domaceg piva, uz nezaboravan miris i uzivanje u cevapima. NY zaista mnogo toga nudi, ali iskreno mi se nije svidio, sve je prenatrpano, svega ima, mnogo je guzva, po meni ne toliko sjajan.


Posao: Busser, Mirror Lake Inn
Iskustvo sa poslodavcem: Pozitivno
Opis poslodavca: Ulazak u avion i polazak, kada sam sletio na JFK aerodrom u NY, shvatio sam da nema nazad, stigao sam ispunio sam zelju, tu sam, americko tlo. Dalje smo uz organizovanost i plan agenata agencije, prenocili u NY, posjetili neka znacajna mjesta i sutradan krenuli put Lake Placida, malog olimpijsko sela na sjeveru drzave. Putovanje do Lake Placida, proteklo je jako brzo, uz odlicnu atmosferu i zabavu sa drugim ucesnicima istog programa. Dolazak u Lake i smjestaj i odlazak na pripremu za posao koji nas ceka. Kao sto sam rekao dobio sam poziciju busser-a u Mirror Lake INN hotelu, odnosno u njihova dva restorana koja posjeduju. Sve je bilo spremno za sutra i pocetak i prvi radni dan. Rano ustajanje i kasno lijeganje su neke od odlika ovog programa, kao i rad tokom citavog dana. Prvi dan i naredne dvije sedmice jesu protekle u ucenju posla kojeg treba da radim narednih mjeseci.


Dodjoh u Kaliforniju, dodjoh u najljepsi grad na svijetu po meni. Oduvijek sam imao predstavu da je San Francisco mnogo lijep grad, najljepsi, i to sam potvrdio i uvjerio se u to. Od prelijepog Golden Gate-a, do obale Pacifika, od Alkatraza, do Lombradi ulice, Pier-a 39, i svih drugih zanimljivosti i mogucnosti koje San Fran pruza. Lutanje strmim ulicama, za mene je predstavljao zadovoljstvo i srecu jer sam napokon tu, istrazivanje svih cari ovog grada, ispijanje piva u nekim od najboljih pub-ova, izazivalo je potpuno zadovoljstvo u meni. Nakon ogromne srece sjedam na let za NY i povratak kuci, izazivalo je dvije emocije koje su se borile, jedna zelja i sreca sto sam u San Franu i potreba da ostanem, a druga zelja za kucom, porodicom.
Nakon dolaska u veliku jabuku, bacio sam se u istrazivanja, razgledanja i upoznavanja iste. Dani su se mnogo razlikovali od placanja taxi-a 70$ do pronalaska naseg restorana u NY i ispijanja domaceg piva, uz nezaboravan miris i uzivanje u cevapima. NY zaista mnogo toga nudi, ali iskreno mi se nije svidio, sve je prenatrpano, svega ima, mnogo je guzva, po meni ne toliko sjajan.

Share.

Autor: Nemanja

Ostavite komentar