Vazno! Od 01.11.2018 sajt nece biti azuriran, sav sadrzaj sajta je prebacen na novu adresu www.eworkandtravel.com

Ariel, Las Vegas, Experience

0

Godina putovanja: 2012
Agencija: Experience
Iskustvo sa agencijom: Pozitivno
Subagenti ove agencije u BiH, sa kojima sam saradjivala su bili azurni, odgovorni, i zaista spremni da pomognu i pronadju odgovore na sva pitanja!


Lokacija: Las Vegas, Nevada
Iskustvo sa nalaženjem dodatnog posla: Neutralno
Prokleto vrela ljeta, nepodnosljiva skoro! Vazduh je bukvalno vreo, a prosjecna temperatura 47 C. Meni je bilo strasno. Ako se odlucite za ovaj grad, ne prihvatajte nikakav smjestaj u Las Vegasu bez bazena u blizini (nemojte misliti da je to luksuz, to je zaista prijeka potreba za zivot u Vegasu)!
Nisam pokusavala traziti drugi posao, ali neke djevojke su veoma lako pronasle poslice. Vjerujem da, ako zadjete po restoranima i radnjama, ostavite CV, nece biti problem naci nesto dodatno.
Smestaj: Poslodavac nam je obezbijedio smjestaj u kompleksu luksuznih apartmana (sve sa bazenom 😀 ), ali je iznajmio skoro prazan stan za nas, te donio samo polovne, prljave i neudobne duseke za spavanje. Sve ostalo smo skoro morale nabavljati; posteljinu, usisivac, paravan za tus kabinu… Cijena je bila 125 $ po osobi, s tim da je nas 7 bilo u tom stanu. Previse za takve uslove. Kasnije smo saznali da je poslodavac za fiksnu cijenu iznajmio taj stan od vlasnika, koja je bila dosta niza od onog iznosa koji je uzimao od nas. Drugim rijecima, pokusao je da zaradi na taj nacin. Menadzerka se ponasala tako da moze da upadne u taj stan u bilo koje doba dana ili noci.


Posao: Sales person, Ariel , Nail Art; Vlasnik: Dave Mishall
Iskustvo sa zaradom: Neutralno
Mogucnost zarade na procenat ili po satu. Po satu je 8.25$, u prosjeku 65h sedmicno. Na procenat je moguce zaraditi mnogo vise. Neke djevojke su imale dnevnicu do 300 $, ali ukoliko prodaju onoliko koliko im menadzerka odredi za taj dan.
Opis posla: Posao se sastoji od prodavanja proizvoda namijenjenih za Nail Art. To podrazumijeva da stojite 12h dnevno pored kioska sa proizvodima, i dosadjujete ljudima da pridju, da probaju, da vide, da kupe, da se cjenkaju sa vama, dok vi molite Boga da vam neko ne odvali samarcinu dok ga smarate i navlacite da kupi 3 kineska laka i 3 metalna tanjirica sa dizajnima koji se nanose na nokte ZA 100 $! Menadzerka je vrsila ogroman pritisak da prodamo sto je moguce vise proizvoda. Da zaustavljamo ljude, da im ne dozvolimo da odu a da ne kupe makar sitnicu, i sl… SMS porukama je po citav dan napominjala da moramo vise da se trudimo, prodamo vise, da nismo dovoljno uporne i sl. Taj psihicki pritisak je najgora stvar u ovom poslu, pa cak i ako savrseno umijete da prodajete maglu ljudima i da im drsko izvlacite novac iz dzepa, prozivajuci ih da su skrti ako ne kupe nesto cerki, unuci, supruzi…
Kiosci su na razlicitim lokacijama u Vegasu (unutar shopping mall-ova, a neki i napolju). Veliki problem je bio svakodnevni prevoz do posla. Jednim autom, koje su nam “dali”, razvozile smo jedna drugu na posao i s posla svaki dan. (Ogroman je grad i ne moze se bez auta. Gradski prevoz nije najsrecnije osmisljen.)Zamislite sedam djevojaka koje rade na medjusobno udaljenim lokacijama, sa razlicitim rasporedima i jednim autom! Nije bilo jednostavno izorganizovati da svako stigne na vrijeme tamo gdje treba i da se vrati s posla kada treba. Slobodne dane bismo trosile na razvozenje ostalih na posao. Sve je to unosilo previse nervoze u svaki radni dan.
Vlasnik je bio Jevrej, i to pravi onaj trgovac koji zbog novca dusu djavolu prodaje.
Svaki dan su nam zadavali dnevni iznos prodaje koji moramo da ostvarimo, ako zelimo da budemo placene na procenat. Ako nismo prodavale onoliko koliko oni smatraju da treba, dali bi nam slobodne dane. Tako da se desavalo da od 6 radnih dana, neke djevojke rade po 2 samo. To je bila precutna vrsta kaznjavanja sto nisu dovoljno napadne i navalentne prodavacice (jer je to jedini nacin da se takva vrsta proizvoda proda.) A ako ste placeni po satu, tako nista ne zaradite jer vam ne daju da radite. Mudro.
Cak su imali i tzv. boostera, koji bi se pojavio kod vaseg kioska da vam podigne raspolozenje, vrati energiju, da vas “podigne” i da vam pomogne oko prodaje.
S druge strane, neke djevojke su se pronasle u tome, tako da su uspjele prodavati dovoljno, tako da su izvlacile dobar procenat za sebe. Mada, od desetak djevojaka iz Srbije, samo su tri bile za to, ostale nikako.Svaka od nas je dala otkaz nakon 20-ak dana max.
Smatram da za takvu vrstu posla morate imati bas dobar zeludac i poseban mentalni sklop, tako da svako treba dobro da poprica sam sa sobom prije nego pristane na ovo. Ja nisam dobila dovoljno detaljan opis posla i uslova na poslu tokom intervjua, pa sam bila zatecena sa onim sto me snaslo.


Dodatni komentar/savet/napomena: Self opcija je ovdje bila u pitanju, i ovo je treci put kako idem na ovaj program u USA, tako da sam imala i dobra i losa iskustva sa poslodavcima, ali ovo je definitivo najgore, i nikome ne preporucujem ovu vrstu posla. Nisam sigurna, ali mislim da je zabranjeno da studenti rade na ovim kioscima i to bas od 2012.
Las Vegas je poseban grad i ostavlja bez daha, ali mislim da je mnogo bolje otici na sedam dana da se provedete i uzivate, nego da zivite tamo tokom ljeta.


Tanja K.

Share.

Autor: Tanja K.

Ostavite komentar